„Klubrádió
A lényeg

Európai Bizottság: Magyarországon romlott a jogállamiság helyzete

13/07/2022 17:49

| Szerző: Klubrádió

Az évente elkészített, minden tagállamot vizsgáló jogállamisági jelentés publikálása az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság vállalása volt. Idén jelent meg a harmadik ilyen jelentés, amely szerint Magyarországon 2018 óta romlottak a jogállamiságot biztosító körülmények.

A Magyarországról szóló rész kifogásolja a magas szintű korrupciót, a médiakörnyezet egyenlőtlenségét és a demokratikus intézményrendszer hiányosságait – ismerteti az Euronews.

Az Európai Bizottság jelentésében hiányolja a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozásokat, vádemeléseket és jogerős ítéleteket. És ugyancsak komoly hiányosságokat észlelt a politikai pártok és kampányok finanszírozásával kapcsolatban.

A magyar médiahelyzettel összefüggésben azt írták: a jelentős állami források becsatornázása a kormánypárti médiába továbbra is egyenlőtlen feltételeket teremt, míg a magyar hatóságok nem is tervezik a médiatulajdon átláthatóságának fokozását célzó jogszabályok bevezetését.

A demokratikus intézményrendszer működésével kapcsolatban pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy "a nyilvános konzultáció hiánya és a felgyorsult jogalkotási folyamat tovább gyengítette a szabályozási környezet minőségét".

Első alkalommal ajánlásokat is megfogalmazott a testület, Magyarország esetében a következőket tartotta fontosnak:

• Az Országos Bírói Tanács szerepének megerősítése függetlenségének megőrzése mellett, az Országos Bírói Hivatal elnöke jogköreinek hatékony ellensúlyozása érdekében.

• A Kúriával kapcsolatos szabályok kiigazítása a rendes eljáráson kívüli bírói kinevezések megszüntetésére, a kúriai elnöki tisztség alkalmassági kritériumainak szigorítására, valamint a Kúria elnöke feletti bírói testületek ellenőrzésének megerősítésére, az európai normák figyelembevételével, valamint az Európai Bírósághoz benyújtható, előzetes döntéshozatal iránti kérelem szükségességének felülvizsgálati lehetőségének megszüntetése, az uniós jogi követelményekkel összhangban.

• Átfogó reformok elfogadása a lobbizással és a forgóajtó-jelenséggel kapcsolatban (utóbbi arra utal, amikor volt kormányzati dolgozók magáncégekhez átlépve kihasználják a korábbi munkájukkal kiépített kapcsolataikat – írja a Telex), és meg kell erősíteni a vagyonnyilatkozatok rendszerét, biztosítva a hatékony felügyeletet és végrehajtást.

• Magyarországnak jelentős eredményeket kell felmutatnia a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozások, büntetőeljárások és jogerős ítéletek terén.

• Mechanizmusok bevezetése a médiaszabályozó hatóság funkcionális függetlenségének fokozására, figyelembe véve a médiaszabályozók függetlenségére vonatkozó európai szabványokat.

• A szabályok és mechanizmusok megerősítése a közszolgálati média független irányításának és szerkesztői függetlenségének fokozásáért, figyelembe véve a közszolgálati médiára vonatkozó európai szabványokat.

• Olyan jogszabályok elfogadása, amelyek biztosítják a reklámkiadások igazságos és átlátható elosztását az állam és az állami tulajdonú vállalatok között.

• A civil társadalmi szervezeteket sújtó akadályok felszámolása.

Az ajánlások betartatására nincs közvetlen eszköz és nem kötelezők, de a magyar kormánynak többféle formában jogállamisági vitája van az uniós intézményekkel. Azonban az uniós pénzek körüli vitában Brüsszel képes engedményeket elfogadtatni a magyar kormánnyal.