„Klubrádió
A lényeg

Jaksity György: Magyarország beteg, hátra van a valós demokrácia kiharcolása

26/07/2022 21:35

| Szerző: Klubrádió

Erősen kritikus hangú beszédet mondott Jaksity György közgazdász az ország állapotáról a Budapesti Corvinus Egyetem diplomaosztóján. A végzősök feladata lesz szerinte, hogy a tartós gazdasági-társadalmi és erkölcsi válságban fuldokló országban véglegesen befejezzék a rendszerváltást és kiharcolják a valós demokráciát. 

Magyarország beteg, a szó minden értelmében. Nincs funkcionáló, a kormányt elszámoltatni képes ellenzéke, az ország nagy része számára hozzáférhető szabad sajtója, elakadt a hatalmi ágak szétválasztása, a kelet-európai reformok úttörőiből mára az Unióhoz legkevésbé felzárkózó ország lettünk, az európai uniós támogatások legmagasabb szintje ellenére – jelentette ki Jaksity György közgazdász, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke az egyre erőteljesebb kormányzati befolyás alá kerülő egyetem diplomamosztóján, amelynek felvétele eljutott a 444.hu-hoz.

A Concorde Értékpapír Rt. vezetője hozzátette, hogy Magyarországon a szocialista tervgazdaság és a haveri kapitalizmus sajátos keveréke jött létre. Úgy fogalmazott, a leggazdagabb magyarok jelentős része egykori állami vagyon romjain vagy a jelenlegit megcsapolva és uniós támogatásokkal felturbózva éli felhőtlen vagy még inkább felelőtlen életét.

 
Jaksity György
 Forrás: www.con.hu
 

Arról is beszélt, hogy az „egészségügyi mutatóink elszomorítóak, és miközben ész nélkül és teljesen eredménytelenül próbáljuk növelni a születések számát, érzéketlenül nyugszunk bele, hogy évente 130 ezer honfitársunk többnyire súlyos, nem megfelelően kezelt betegségek által megkínozva végzi életét, miközben 20-30 ezer halála megelőzhető, illetve elkerülhető lenne.

Majd a végzősöknek azt mondta, hogy a feladtuk lesz a rendszerváltás végleges befejezése, a valós demokrácia kiharcolása és megteremtése, az ország dohos, áporodott, betegségeket hordozó levegőjének megtisztítása, kiszellőztetése, a XX. század szégyenteljes ideológiai gúnyáinak szemétdombra vetése, elégetése.

A 444.hu birtokába került felvétel szerint Jaksity György azt mondta, hogy nem kell félni a kockázatoktól, hanem azok tudatában kell dolgozni. A legnagyobb kockázat ugyanis az, ha nem vállalunk kockázatot. Nem az állami megrendeléseken, kedvezményes hiteleken, állami és európai támogatásokon kell élősködni – jelentette ki a közgazdász.