„Klubrádió
A lényeg

Köves Slomó: Lehetett volna körültekintőbben megnézni azt az idézetet!

27/07/2022 15:09

| Szerző: Klubrádió

Az EMIH vezető rabbiját az sem riasztja el Orbántól, hogy a miniszterelnök egy közismert francia szélsőjobboldalitól vett át teljes gondolatokat a fajok keveredését elutasító tusványosi beszédéhez. Köves Slomó szerint a beszéd vizsgálatakor a kontextus a lényeg. Az, aki a Tusnádfürdőn szónokló Orbánt ezúttal inspirálta, az közvetve egy ausztrál terrorista tömeggyilkost is inspirált. 

Miután náci beszédnek nevezte, és a holokauszt-túlélő szüleire is hivatkozva lemondott miniszterelnöki főtancsáadói posztjáról Hegedüs Zsuzsa, Köves Slomó ortodox rabbi lényegében ismét mentegette Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét. A miniszterelnök szóhasználatát nem védte – azt már előző nap is kritizálta –, értelmezése szerint azonban a bírált elemek nem önmagukban állnak, és nem ezek alkotják a beszéd lényegi részét.

Köves, aki a kormány által közvetve vagy közvetlenül gyakran támogatott Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyik alapítója és vezetője a Neokohn.hu-n írt cikket a miniszterelnök beszédére reagálva, anélkül, hogy Orbán nevét egyszer is említette volna. Szerinte a „faj” szó "okoz sokunkban erős diszkomfort érzést", de szerinte világos, hogy a szóhasználatból kivilágló megközelítés nem pusztán a történelmi áthallás miatt "kínos", hanem a "darwinista, biologizáló asszociáció miatt, (...) amely – egy hívő ember számára elfogadhatatlan módon – az emlősök egy fajára alacsonyítja az embert."

Az Európai Zsidó Szövetség éves konferenciája Budapesten
 
 Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszélget Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával az Európai Zsidó Szövetség (EJA) éves konferenciáján a budapesti InterContinental Hotelben 2022. június 20-án. MTI/Mohai Balázs
 
 

Köves azzal folytatja, hogy a beszédszituáció látszólag könnyedén értelmezhető, és a felszólalás lényegi állítása az, Európában két lehetséges szellemi megközelítés áll egymással szemben: egy a kulturális és vallási értékek köré épülő közösségekben, nemzetekben és nemzetállamokban hívő, és egy, a civilizációk és kultúrák homogenizációját célzó, a nemzetállamok létjogosultságát megkérdőjelező radikális globalista álláspont, amely szerinte az erőszaktól sem riad vissza. 

Köves a cikkének a végére úgy jut el, hogy időközben kiderült, Orbán egy közismert francia szélsőjobboldali szerzőtől vett át "egész gondolatokat, fordulatokat", írta a Telex. Az ominózus szerző, Jean Raspail Szentek tábora című könyvéről van szó. Raspil neve felmerült annak az ausztrál terroristának az ügyében is, aki 2019-ben 49 muszlim embert lőtt agyon Új-Zélandban, Christchurch-ben. Brenton Tarrant a tömeggyilkosság előtt írt kiáltványából kiderült, olyan személyektől vett inspirációt, mint Renaud Camus, aki 2011-es könyvében, a Nagy felcserélés (Nagy lakosságcsere) előszavában Raspailra mint prófétára hivatkozott. (Tarrant korábban járt Magyarországon is, de ezen túl is volt magyar szál hírhedtté vált történetében: a gyilkos fegyverre felírta a muszlim törökök ellen sikerrel hadakozó Hunyadi János és Szilágyi Mihály nevét is.)

Köves szerint azonban ez a körülmény "mindezen nem változtat": "Lehetett volna körültekintőbben megnézni azt az idézetet! Az óvatos szóhasználat kötelessége mindenkire vonatkozik!" - írja, és leszögezi, szerinte a szóhasználatnál "itt a kontextus tétje nagyobb".

"A tét az, hogy a fundamentalista iszlám és az értéksemlegességet erőszakkal is követelő neomarxisták malomkövei között őrlődő zsidóságnak lesz-e módja biztonságban és vallását szabadon gyakorolva élni, Izraelnek pedig fennmaradni".