„Klubrádió
Reggeli gyors

Trump kiengedte a fehér nacionalista szellemet a palackból

5/08/2019 12:56

| Szerző: Klubrádió

Káncz Csaba, a Privátbankár külpolitikai szakértője szerint van annak alapja, hogy a Trump-féle gyűlöletbeszéd testesül meg a rasszista indíttatású tömeggyilkosságokban, mint amilyen szombaton a texasi El Pasóban történt.

2019. augusztus 05. Reggeli gyors / részlet, Káncz Csaba (19.08.05.)
09:46
00:00

Az Egyesült Államokban két tömeggyilkosság történt a hétvégén, 29 ember meghalt és sokan megsebesültek. Káncz Csaba azt mondta: van alapja annak a demokrata vélekedésnek, amely szerint a Trump-féle gyűlöletbeszéd jelenik meg ezekben, hiszen Donald Trump már elnökjelölti kampányában is nemi erőszakolóknak és bűnözőknek nevezte a mexikóiakat.

Trump „kiszabadította a fehér nacionalista démont, bizonyos értelemben beérett a vetés”. Az elnök szerinte tudatosan vállal rasszista megnyilvánulásokat, most azért van nehéz helyzetben, mert az utóbbi hetekben ráerősített ezekre. (Donald Trump twitter-oldalán elítélte a merényleteket, és azt írta, hogy nem lehet ok vagy kifogás ártatlan emberek megölésére.)

Káncz Csaba azt is mondta: tanulságos a kiáltvány, amelyet az El Pasó-i gyilkos nyilvánosságra hozott, van benne egy olyan mondat, hogy „nekünk olyan jövőt ígértek, amely nem valósul meg”. A globális elitek nem őszinték, nem mondják meg a fiatal generációnak, hogy nehezebb életük lesz, mint a szüleiknek. Az amerikai feldolgozóipar 30 százaléka átkerült Kínába és Indiába, az alsó középosztálybeli fehér férfiak frusztrációja emiatt nő.

Jelezte: Donald Trump ma üzenetet intéz a néphez, elképzelhető, hogy megpendít egyfajta fegyverkorlátozást, de nincs könnyű helyzetben, mert „ezek a fehér nacionalista tömeggyilkosok kimondva-kimondatlanul Trumpot tekintik példaképnek”. A legutóbbi kiáltványban nem szerepelt a neve, de az öt hónappal ezelőtti új-zélandiban igen (akkor két mecsetnél 49 embert lőtt le egy rasszista ausztrál merénylő, aki azt írta, a fehér fajért gyilkol).

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2019. augusztus 5., hétfő 08.10
Riporter: Szénási Sándor