„Klubrádió
Esti gyors

Szankciók, kaviár, atombomba – Kárpáti János jegyzete

29/09/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A nagy kérdés az, hol van az a pont, amelyen Putyin hatalma megrendül.

2022. szeptember 29. Esti gyors-részlet (2022.09.29. Kárpáti János jegyzete)
02:09
00:00

Idősebbek még emlékezhetnek arra a német tévésorozatra, hogy Nem kell mindig kaviár. E bölcs megállapítás most az Európai Bizottság részéről is elhangzott. Legújabb szankciós csomagjában az Unió végrehajtó testülete javasolja egyebek közt ennek az orosz luxusínyencségnek a behozatali tilalmát.

Korábban úgy volt, hogy a szén-, majd az Orbán Viktor és társai által részlegesen megfúrt olajembargó után a gáz kerül sorra, de aztán gyorsan kiderült, hogy az teljesen esélytelen, hiszen Európa nem képes még megszabadulni az orosz energiától való függéstől. Így aztán számos más, makrogazdasági szempontból többé vagy kevésbé fontos termék export-, illetve importtilalma mellett most utolérheti a végzet a legendás orosz kaviárt. A kétkezi oroszok persze nem fognak ezentúl exportból visszamaradt Belugát kenni a vajaskenyérre – Kína például boldogan felvásárolja majd a készletet.

A nagy kérdés az, hol van az a pont, amelyen Putyin hatalma megrendül. Az ember – nem csak az orosz ember – sok mindent kibír, és kényszerhelyzetben meglehetősen találékony. Állítólag háztartási gépekből szerelik ki a hiánycikké vált mikrochipet, hogy beépítsék katonai eszközökbe. Hány okos hűtőszekrény kibelezése árán lehet feltuningolni a buta cirkáló rakétát? Nem tudom, nem értek hozzá, de annak a közhelynek az igazságáról mélyen meg vagyok győződve, hogy a sarokba szorított vad mindennél veszélyesebb.

Egy ideig még lehet azt mondani, hogy az orosz elnök csak blöfföl, úgyse meri bevetni az atomfegyvert. A pókerjátszma egyre kockázatosabb. Ha Putyin netán mégis ehhez az eszközhöz nyúlna, akkor a válaszlépés ügyében már nem Kijev, hanem Washington lenne illetékes. Ezért aztán lehet, hogy egy Biden-Putyin találkozó ma már nem azt jelentené, hogy a Nyugat hátba döfi Ukrajnát, hanem azt, hogy hatástalanítják az egész világot fenyegető gyújtószerkezetet.

Kárpáti János jegyzete a 2022. szeptember 29-i Esti gyorsban hangzott el.

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!