„Köszönjük
A lényeg

Berlusconi: Putyint belekényszerítették a háborúba

23/09/2022 13:07

| Szerző: Klubrádió

A volt olasz miniszterelnök az állami tévében azt mondta, a szakadárok keresték meg az orosz elnököt, hogy segítsen rajtuk.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt belekényszerítették az Ukrajna elleni háborúba annak érdekében, hogy új kormány alakuljon Kijevben  – nyilatkozta Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök csütörtök este.

Berlusconi és az orosz elnök köztudottan személyes barátságban állnak egymással. A volt olasz miniszterelnök úgy fogalmazott,Putyint "az orosz nép, a pártja és a miniszterei kényszerítették arra, hogy találja ki ezt a különleges hadműveletet".

A jelenlegi olasz miniszterelnök, Mario Draghi által vezetett Olaszország határozottan támogatta az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat, válaszul az ukrajnai invázióra. Giorgia Meloni, a koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek vezetője korábban megígérte, hogy a pártja szintén kitart a szankciók támogatása mellett. 

Berlusconi kifejtette: a hadművelet célja az lehetett, hogy "egy héten belül" az orosz hadsereg meghódítja Kijevet, leváltva ezzel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt egy "tisztességes emberekből álló kormányra" és utána az oroszok kivonultak volna az ország területéről.

"Nem is értettem, miért terjeszkedtek az orosz csapatok Ukrajnában, miközben szerintem csak Kijev környékén kellett volna maradniuk" – magyarázta Berlusconi. A RAI olasz közszolgálati televízióban nyilatkozva a politikus azt is mondta, szerinte a szeparatisták mentek a Kremlbe, és egyenesen azt mondták Putyinnak: "Kérlek, védj meg minket, mert ha nem védsz meg minket, nem tudjuk, hová juthatunk".  

Berlusconi pártja, a Forza Italia ahhoz a jobboldali koalícióhoz tartozik, amely várhatóan megnyeri a vasárnapi olasz parlamenti választást.  A Klubrádió lapszemléjében is megjelent, hogy az EUObserver elemzése földcsuszamlásszerű győzelmet jósol a jobboldali pártszövetségnek, amelynek Berlusconin kívül két további kulcsszereplője Meloni, illetve Matteo Salvini, a Liga vezetője. Ennek a szövetségnek az egyik "vezérszurkolója" Orbán Viktor magyar miniszterelnök, de egyáltalán nem szükségszerű, hogy Orbán profitáljon majd ebből a várható új olasz felállásból – vélekedik a portál elemzője, Zalán Eszter.

(Forrás: Világgazdaság)