„Klubrádió
A lényeg

Észak-Koreától vesz rakétákat és tüzérségi lövedékeket Oroszország

6/09/2022 14:57

| Szerző: Klubrádió

Hírösszefoglaló az orosz-ukrán háború 194. napjáról.

Észak-Koreától vesz rakétákat Oroszország

Rakétákat és tüzérségi lövedéket vásárol az orosz védelmi minisztérium Észak-Koreából az Ukrajnában folyó harcaihoz – írta a New York Times amerikai hírszerzési értesülésekre hivatkozva. Arról nincs pontos hír, hogy Oroszország mennyi fegyvert szándékozik vásárolni Észak-Koreától.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő szerint az, hogy Oroszország az elszigetelt Észak-Koreához fordul, azt mutatja, hogy "az orosz hadsereg továbbra is súlyos ellátási hiányosságoktól szenved Ukrajnában". A Fehér Ház a múlt héten azt közölte, Oroszországnak technikai problémái adódtak az iráni gyártmányú drónokkal, amelyeket augusztusban Teherántól szerzett be az Ukrajna elleni háborúban való felhasználásra.

Megszakadt az összeköttetés a zaporizzsjai atomerőmű és az ukrán hálózat között

Az orosz erők ágyúzásai okozta tűz miatt lekapcsolódott az utolsó vezeték is, amely a zaporizzsjai atomerőműben megtermelt áramot továbbította az ukrán hálózatba – szemlézte a 444 az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom hétfői közleményét.

A Telegramon kiadott közlemény szerint egy 330 kilovoltos villamosenergia-átviteli vezeték kapcsolódott le, ez volt az utolsó vezeték, amelyik összekötötte a zaporizzsjai atomerőmű és a hőerőmű közti csomópontot Ukrajna energiarendszerével. Így a 6-os számú energiablokk lemerült, és lekapcsolódott a hálózatról, most csak a nukleáris létesítmény saját áramszükségleteit elégíti ki. Az atomerőművet az ukrán energiahálózattal összekötő többi vezeték már korábban megsérült. A cég szerint az orosz erők az elmúlt három napban intenzíven ágyúzták az atomerőmű környékét.

Az ukrán katonai hírszerzés arról számolt be, hogy speciális egységei különleges műveletet hajtottak végre Zaporizzsja megyében, az orosz megszállás alá került Kamjanka-Dnyiprovszkában, ahol megsemmisítették az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bázisát és a régió Oroszországhoz csatlakozásáról tervezett "népszavazás" szavazócéduláinak raktárát. Közölték, hogy a halottak és sebesültek számát még pontosítják, de a helyi civil lakosok közül senki sem sérült meg. Az orosz erők kijárási tilalmat rendeltek el a településen, és katonai helikoptereket észleltek a város felett – írta a hírszerzés.

Nőtt a kivándorlás Oroszországból

A háború kitörése óta több százezren hagyták már el az országot. Az orosz statisztikai hivatal szerint 419 ezren hagyták el Oroszországot 2022 első felében, kétszer annyian, mint a tavalyi év első hat hónapjában – szemlézte a Roszstat jelentését a Telex. Az elmúlt években ez volt az első alkalom, hogy többen hagyták el az országot, mint ahányan érkeztek (322 ezer ember). 2022 első felében összesen 480 ezer fővel lett kevesebb Oroszország lakossága, a természetes népességcsökkenést is beleszámolva.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat tette felelőssé az Európai energiaválságért Erdoğan

Az orosz állásponthoz hasonlóan Recep Tayyip Erdoğan török elnök is az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat okolta Európa energiaválságáért. Azt mondta, az európai nemzetek "azt aratják, amit vetettek" azzal, hogy gazdasági korlátozásokat vezettek be Oroszországgal szemben – idézte a török elnököt az AFP hírügynökség.

Erdoğan hozzátette: Európa Putyinnal szembeni hozzáállása, a szankciói – akarva vagy akaratlanul – arra kényszerítették az orosz elnököt, hogy azt mondja: "Ha te ezt teszed, én is ezt teszem". "[Putyin] minden eszközét és fegyverét beveti. A földgáz sajnos ezek egyike" – mondta a török elnök.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn a szankciókat okolta azért, hogy Oroszország leállította az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló gázszállításokat.

Gulagokban emberszámba vették a rabokat, nem úgy, mint a náci táborokban – véli az orosz közmédia műsorvezetője

Vlagyimir Szolovjov orosz médiaszemélyiség azt mondta, azért fognak nyerni, mert ők az emberek lelkéért harcolnak – írta a hvg.hu.

"A szovjet lágerekben tudták a nevedet és azt, hogy melyik törvény alapján ítéltek el, egyéniség voltál. A német koncentrációs táborokban megfosztottak ettől. A szovjet lágerek célja az átnevelés volt, gondoljunk róla, amit akarunk, a náci, az európai koncentrációs táboroké a személy megsemmisítése" – mondta Vlagyimir Szolovjov az orosz közmédia egyik ismert műsorvezetője az Este Vlagyimir Szolovjovval című műsorában.

Az orosz tévés még hosszan fejtegette, hogy a nácik mostani európai leszármazottai orkoknak hívják az oroszokat, és ugyanúgy nem veszik őket emberszámba, mint egykori őseik. Miközben ők az ukránokban a sajátjaikat látják - akiknek ugyan valami baj van a fejével - de az oroszok nem a bűnöst, hanem a bűnt gyűlölik, és ezért fognak győzni, mert az emberek lelkéért harcolnak – mondta műsorában.

(Forrás: The New York Times, 444, hvg.hu, Telex, AFP)