„Klubrádió
Reggeli gyors

Pletser Tamás: Európa 5 éven belül leválhat az orosz gázról

30/08/2022 14:19

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az egyre növekvő energiaár (jelenleg 200 euró/MWh) már túl magas az európai iparnak. Egyre több vegyipari-, műtrágyagyártó cég, illetve színesfém kohászat hagyja abba vagy csökkenti tevékenységét. Pletser Tamás, az Erste Befektetési zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint a közeljövőben 10-20 százalékkal is csökkenthet a kereslet a gáz iránt Európában, viszont ez a folyamat visszahozhatja egy egészségesebb szintre az árakat. A szakértő a Reggeli gyors című műsorban arról is beszélt, milyen utakon lehetne Európának megszabadulnia az orosz gázfüggőségtől.

2022. augusztus 30. Reggel gyors - részlet 2022.08.30. Pletser Tamás
10:22
00:00

A magas energiaárak az orosz-ukrán háború nélkül is bekövetkeztek volna. Az elmúlt 10 évben Európa olcsón tudott nagy mennyiségű földgázt vásárolni Oroszországtól. Azonban emiatt kevesebb olyan beruházás valósult meg, amely a fosszilis energiahordozók felhasználására irányult volna. Az alacsony beruházási aktivitást nem tudja kielégíteni a gyorsan növekvő gazdaság igényeit – mondta Pletser.

Oroszország és Európa kölcsönös függésben állnak egymással energiagazdaságilag. Az Európa Unió a földgázimportja 40 százalékát Oroszországtól szerzi. Pletser szerint az Unió 5 éven belül a megszabadulhat az orosz gázfüggőségtől: ehhez egyrészt bizonyos iparágak leépítése vagy más energiaforrásokra való átállítása szükséges, például kőszénre, illetve megújuló energiára. Másrészt az unió más beszállítók után nézhet, például a Földközi-tengerben hatalmas gázmezők vannak, amit eddig Izrael és Egyiptom kezdett kiaknázni.

Oroszország oldaláról nézve pedig az látszik, hogy nagy érvágás lenne számukra, ha nem kereskedhetnének Európával, mivel exportja háromnegyedét az Unió országainak szállítja. Oroszország számára Törökország és Kína jelentenek még lehetséges exportpartnereket. Azonban az ide vezető gázvezetékek kisebb kapacitásúak. A cseppfolyós gáz kitermelésére és szállítására alkalmas technológia alkalmazását pedig az EU szankciói lehetetlenítik el számukra – fejtette ki a szakértő.

Pletser szerint az idei és a jövő évi tél lesz kritikus Európa és benne Magyarország energiaellátottsága szempontjából. Oroszország évi 155 milliárd köbméter gázt szállított Európának, azonban a háború óta különösen megbízhatatlan partnerré vált. Az orosz gázfüggőségtől való elszakadás nem megy egyik napról a másikra, de már elkezdődtek az erre irányuló folyamatok – nyilatkozta Pletser.

Reggeli gyors/Interjú Pletser Tamás
2022. augusztus 30., kedd 08:10
Riporter: Dési János