„Klubrádió
A lényeg

Gázkereskedelem saját zsebre a szomszédban

28/08/2022 17:31

Pénzmosás és földgáz-kereskedelemben való visszaélés gyanújával vettek őrizetbe még szombaton több horvát INA-vezetőt. A vádak szerint a nyomott áron vásárolt gázt drágábban értékesítették külföldön, saját zsebre dolgozva. 

Az első hírek szerint a kár mértéke a 5,5 milliárd Ft-ot (100 millió kunát) is elérheti, az Index információ szerint viszont azóta megkezdődött a kihallgatás, és  már 10-szeres összegekről beszélnek, 54,8 milliárd Ft-os, azaz 1 milliárd kunás károkozásról, melyből 800 milliót azért sikerült zárolni. Öt személyt tartóztattak le az Országos Korrupció és Szervezett Bűnözés Elleni Felszámolási Hivatal rendőrei: 47, 44, 53 és 75 éves férfiakat, valamint egy 59 éves Marija Ratkić, a gázszolgáltató kereskedelmi társaság igazgatóját. A férfiak között  van Damir Škugor, az INA földgáz-kereskedelmi igazgatója és apja; valamint Škugor ügyvédje, Josip Šurjak, aki a Horvát Ügyvédi Kamara vezetője.

A vád kereskedelmi társaság bűnszövetkezet által elkövetett bűncselekmények; bűnszövetség részeként gazdasági tevékenységgel kapcsolatos hatósági visszaélés; bűnszövetség részeként gazdasági tevékenységben való hatósági visszaélésben való közreműködés és pénzmosás bűntettének gyanúja miatt.

A 19,46 eurós megawattóránkénti áron vásárolt gázt 210 eurós áron adták el külföldön, az ellenérték egy részét az INA számláin tartották meg, de a nyereséget nagy részét a 75 éves gyanúsítottnak utalták át, mely számlához a 47 éves férfi, aki az olajtársaság egyik vezetője, is hozzáfért. A pénz egy részét bankszámlákra utalták, majd ingatlanok és járművek vásárlásába kezdtek, és még egy pénzalapba is befektették, hogy annak nyereségét is realizálják.

Az összehangolt nyomozás után azonnali házkutatást tartottak, az öt gyanúsított kihallgatása elkezdődött.