„Köszönjük
A lényeg

Kreml szóvivő: Az ukrajnai hadművelet addig folytatódik, amíg az eredetileg kitűzött célokat el nem érjük

12/09/2022 15:22

| Szerző: Klubrádió

A Kreml hétfőn kijelentette, hogy Oroszország minden célját el fogja érni az ukrajnai katonai műveletben. Ez volt Moszkva első nyilvános válasza a hétvégi ukrán ellentámadás sikerei után.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt ígérte, hogy az általuk különleges hadműveletnek nevezett ukrajnai invázió addig folytatódik, amíg el nem éri eredetileg kitűzött céljait – írta a Portfolio a Reuters alapján.

Ez volt az első hivatalos reakció a Kreml részéről az ukrán ellentámadásra, amelyben Kijev állítása szerint az ukrán csapatok néhány nap alatt több mint 3 ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza. Peszkov hozzátette, hogy Putyin állandó kapcsolatban áll az Ukrajnában állomásozó orosz katonai parancsnokokkal, akik rendszeresen tájékoztatják az elnököt a harctéri fejleményekről.

Arra a kérdésre, hogy Putyin általános mozgósítást rendel-e el az ukrán ellentámadásra válaszul, Peszkov a védelmi minisztériumhoz irányította a kérdést. Az orosz hadsereg tartalékosai közé azok a férfiak tartoznak, akik az elmúlt öt évben katonai szolgálatot teljesítettek, számuk mintegy két millió főre tehető.

Peszkov azt is elmondta, hogy Oroszország nem lát egyelőre alapot arra, hogy megnyissa az Ukrajnával folytatandó béketárgyalásokat.

Szenes Zoltán egyetemi tanár, volt vezérezredes, a magyar honvédség volt vezérkari főnöke a Klubrádiónak azt mondta, az oroszok komoly vereséget szenvedtek, amikor az ukránok kiszorították őket Harkiv megyéből. Szenes arról is beszélt, hogy az ukránok létszámbeli fölényben vannak, amihez a technikai segítség is kezd beérni. "Ha az ukránok nagyon akarnak győzni, és a nyugat kitartóan támogatja, akkor sikerre számíthatnak" - nyilatkozta.

(Forrás: Portfolio, Reuters)