„Klubrádió
Hetes Stúdió

Objektív magánmédia – Neuman Gábor jegyzete

9/04/2022 15:02

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

"Így lett egy köztévéből, közrádióból magántévé, és magánrádió, ahogy a közvagyonból lett magánvagyon."

2022. április 09. Hetes Stúdió-részlet (2022.04.09. Neuman Gábor jegyzete)
03:33
00:00

Objektíven számoltak be az országos televíziócsatornák az orosz-ukrán háborúról a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint.

Az NMHH Médiatanácsa legutóbbi ülésén elfogadott egy kutatást, amely szerint az M1, az ATV, a Hír TV, a TV2 és az RTL Klub műsoraiban is „objektíven, szakértőket megszólaltatva, több álláspontot szemléltetve, a helyzet komplexitását feldolgozva tudósítottak a szomszédunkban zajló háborúról”.

A testület március első hetében vizsgálta a tévécsatornák műsorait, ebben az időszakban „orosz (vagy akár ukrán) háborús propaganda a mintába került műsorszámokban nem jelent meg”. Nem vizsgálták Georg Spöttle és Nógrádi György, februári közmédiás szerepléseit. Előbbi például az orosz invázió második napján azt elemezte, milyen higgadtan, szinte szakszerűen vonultak be az orosz katonák, és veszélyes, egyenesen hitleri megoldásnak nevezte, hogy Zelenszkij fegyverkezésre szólította fel állampolgárait.

Szóval a közmédia pártatlanul, és objektíven tudósított az orosz-ukrán háborúról, ez a hivatalos döntés. Az, hogy ezenközben Márki-Zayból háborús uszítót csináltak, az egész ellenzéket háborúpártinak állították be, hogy 15 percenként, akár műsorokat is megszakítva, sugároztak olyan összeállításokat, amelyben az ellenzék jelöltjei katonákat, és fegyvereket küldenének Ukrajnába, különös tekintettel az ellenzék miniszterelnök-jelöltjére, aki háborúba is vezetné Magyarországot, az rendben van.

Már volt szerencsém dolgozni a Kádár rendszer rádiójában, ahol, bizonyos Lakatos elvtárs dirigált a pártközpontból, és hetente tartott eligazítást a tévé, rádió, országos lapok főszerkesztőinek, hogy miről nem szabad az aktuális héten beszélni, de a lábjegyzeteket csak kirívó alkalmakkor szankcionálták, így hát elhangozhattak, véletlenül olyan dolgok is, amelyek az úgynevezett szocializmus kitüremkedéseit taglalták, és még ellenvéleményeket is tartalmaztak a rendszert illetően. Persze az MSZMP KB-nak minden eszköze megvolt, hogy kiszűrje a szirénhangokat, de a nyolcvanas évek vége felé már nem működött a belső cenzúra, és inkább hagyták a polgári engedetlenségeket, mintsem, komoly retorziókat vezettek volna be.

Na, most visszaléptünk az 50-es, 60-as évekbe. Nem kizárólag Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója dönti el, hogy mi mehet, és mi nem, hanem van egy olyan minisztérium, amit Miniszterelnöki Kabinetirodának hívnak, és amelynek minisztere, bizonyos Rogán Antal, aki még a szófordulatokat is parancsba adja a hírszerkesztőségeknek, és aki megköveteli, amit megkövetel a főnöke. Így lett egy köztévéből, közrádióból magán tévé, és magán rádió, ahogy a közvagyonból lett magánvagyon. Egy mozdulattal. Figyeljék a kezemet, mert csalok, mondta Rodolfo, és a gyerekek kiabáltak, hogy hová tűnt a nyuszi, de sose találták el. Orbán is mondhatná, hogy figyeljék a kezemet, mert csalok, de nála nem kell találgatni, csak körül kell nézni, és minden megjelenik, teljes pompájában. Még az ellenzéket is képes volt eltűntetni, legalábbis a tévéből, a rádióból, és a plakátokról. Most akkor döntsék el, hogy csalás történt-e április harmadikán, és azt megelőzően, vagy sem, vagy ez az illuzionista produkció belefér-e hazánk demokratikus hagyományaiba, vagy sem!

Neuman Gábor jegyzete a Hetes Stúdió 2022 április 9-i adásában hangzott el.