„Klubrádió
Hetes Stúdió

Gondolkodj globálisan, cselekedj lojálisan - Neuman Gábor jegyzete

22/06/2019 15:01

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

Egy tudós ember azt mondja, hogy az emberiségnek meg vannak számlálva a napjai, ha nem cselekszik azonnal, és összehangolva (eddig a tudós attitűd), de a politikai érdeke szerint azonnal ellentmond minden józan megfontolásnak. Mert Orbánnak nem fűlik a foga a közösködéshez.

2019. június 22. Hetes Stúdió-részlet/Neuman Gábor jegyzete (2019.06.22)
04:21
00:00
Magyarország megvétózta az Európai Uniós klímavédelmi tervet. Arról van szó, hogy az EU vállalná 2050-re, hogy csak annyi széndioxidot bocsátanak ki az uniós országok, amennyit semlegesíteni is tudnak, de az észtek, a csehek, és a lengyelek, meg mi, magyarok vétót emeltünk. Bravó.

28-ból négyen úgy gondolják, hogy ezeken a dogokon még van idő lamentálni. Tévednek. A Földünk tönkretétele folyamatban van, és minden bizonnyal képesek is vagyunk arra, hogy lakatlan pusztasággá változtassuk bolygónkat. A Földről egyébként azt írja a lexikon, hogy: "A Föld a világegyetem egyetlen olyan bolygója, amelyről tudjuk, hogy életet hordoz. Jelenlegi ismereteink szerint 4,44–4,54 milliárd éve alakult ki, és a felszínén mintegy egymilliárd év múlva az élet is megjelent. Azóta a bioszféra jelentősen megváltoztatta az atmoszférát, és más, biotikus összetevőit. Ezzel lehetőség nyílt az aerob organizmusok osztódásos szaporodására, és létrejött az ózonréteg, amely megszűri a Nap felől érkező ultraibolya sugárzást. A Föld felszínét a Föld mágneses mezője védi a nagyenergiájú kozmikus sugárzástól. A Naprendszer külső körülményei a várakozások szerint még mintegy 1,5 milliárd évig támogatják az élet jelenlétét, de ezután a mind fényesebbé váló Nap el fogja tüntetni a bioszférát."

Vagyis lenne még másfél milliárd évünk, hogy szeressük egymást, gyerekek, de mi ezt közös erővel lecsökkenthetjük 50-100 évre. Két-három nemzedékre. Szép kilátások, nemde?

De visszatérve a vétóra, a minap egy tévéműsorban volt egy beszélgetés erről. A kormánypártiból ellenzékivé, majd ismét kormánypártivá alakuló tévében történt mindez. A vendég, aki a globális felmelegedésről beszélt, egy atomfizikus volt, bizonyos Ferencz Orsolya Ildikó, űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Gondoltam, tudományosnak tűnő magyarázatot ad arra, hogy miért nincs globális felmelegedés, illetve miért nem az ember a felelős ezért, de tévedtem. Ferencz Orsolya Ildikó, űrkutatásért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy igenis van globális felmelegedés, és ez nem a véleménye, hanem a mérésekből levont következtetése. Ennek semmi köze a pillanatnyi politikai helyzethez, ennek a pillanatnyi földhelyzethez van köze, amelyet nagyon sok kutatóintézet alátámasztott, és még az ENSZ Klímaügyi Bizottsága is hangoztat már évek óta. Szerinte azonnal kell cselekedni, mert kihalunk, és a politikusoknak, a tudósokkal együtt kellene kidolgozni egy tervet a globális felmelegedés csökkentésére. Ebben a kérdésben nincs helye taktikázásnak, meg ellenszegülésnek, mert a 7,5 milliárd ember élete, és jövője a tét. Erre a riporter megkérdezte, hogy ez, miképpen egyeztethető össze az autonómiával, meg a nemzetállamokkal, mire Ferencz Orsolya Ildikó, űrkutatásért felelős miniszteri biztos azt válaszolta, hogy nagyon is. Szerinte létfontosságú, hogy erős nemzetállamok legyenek Európában, hogy minden ország képes legyen a saját gazdaságát úgy alakítani, hogy megfeleljen a követelményeknek.

Gondolják csak végig, hogy miről is van szó! Egy tudós ember azt mondja, hogy az emberiségnek meg vannak számlálva a napjai, ha nem cselekszik azonnal, és összehangolva (eddig a tudós attitűd), de a politikai érdeke szerint azonnal ellentmond minden józan megfontolásnak. Mert Orbánnak nem fűlik a foga a közösködéshez, és ő, Ferencz Orsolya Ildikó, űrkutatásért felelős miniszteri biztos nem mondhat olyat, ami ellentmond a miniszterelnöknek. Pedig századrangú kérdés, hogy milyen nemzetállami érdekek sérülnek, vagy valósulnak meg a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Ha minden ország harcol a nemzeti állami autonómiájáért, akkor egy se marad belőlük, belőlünk.

Tisztelt Ferencz Orsolya Ildikó, űrkutatásért felelős miniszteri biztos! Az érdek és a tudás nincsenek mindig azonos hullámhosszon, de ha dönteni kell, a tudásnak kellene győznie, a tudománynak kellene felülkerekednie, mert úgy eltűnünk innen, mintha sose lettünk volna…

Neumann Gábor jegyzete a 2019. június 22-i Hetes Stúdióban hangzott el.