„Klubrádió
Hetes Stúdió

A beleegyezés jogán - Neuman Gábor jegyzete

16/11/2019 15:02

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

Eszembe jutott a Nemzeti Konzultáció, biztos ugyanaz a közvélemény-kutató csinálja - gondoltam -, mert ott is ilyen ráutaló kérdésekkel bombázták a népet, hogy: „Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni?" Vagy "Egyetért-e azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van apához és anyához?"  

2019. november 16. Hetes Stúdió-részlet/Jegyzet (19.11.16.)
02:53
00:00
Felhívtak az újonnan egyesült gáz és villanyos vállalattól, hogy ráérek-e pár percre, fontos információk átadása végett. Mondtam, hogy ez attól függ, milyen fontos információkról van szó. Nagyon fontos információkról, amelyek engem érintenek - mondta egy női hang a telefonba. Elgondolkodtam, hogy milyen fontos információkról lehet szó, amelyek az újonnan egyesült gáz és villanyos vállalattól származhatnak, és engem érintenek, de belegyeztem a beszélgetés folytatásába. Belegyezik-e abba, hogy a cég elektronikus leveleket küldjön nekem a továbbiakban? Bele - mondtam -, de eddig is küldtek maileket, külön engedély nélkül. Belegyezik-e abba, hogy a cég, a már egységes gáz és villany felhasználja fogyasztási szokásaimat a különböző fogyasztói csomagok létrehozásához? Név nélkül? - kérdeztem -, név nélkül, szólt a válasz. De ezt eddig is megtették - mondtam. Meg, de beleegyezik? Bele - mondtam. Beleegyezik-e abba, hogy a cég ajánlatokat küldjön Önnek a fogyasztási szokásait figyelembe véve? Miért ne egyeznék bele? - kérdeztem. Szóval akkor beleegyezik - kérdezte a női hang. Bele - mondtam. 

Eszembe jutott a Nemzeti Konzultáció, biztos ugyanaz a közvélemény-kutató csinálja - gondoltam -, mert ott is ilyen ráutaló kérdésekkel bombázták a népet, hogy: „Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni?" Vagy "Egyetért-e azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van apához és anyához?"  

Egyébként mit szólnak Orbán Viktor kijelentéséhez, amelyet a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén tett: "Magyarország számára nem lehet igaz, hogy „darab darab”. Magyart csak magyarral lehet pótolni” – mondta. Ami filozófiai axióma is, és már az ókori görögök is megmondták, sőt az angol tudósok is. Görögöt lehet pótolni törökkel, törököt göröggel, tótot svábbal, ruszint bunyeváccal, zsidót cigánnyal, cigányt zsidóval, de magyart csak magyarral lehet pótolni. Mert ezt már a Magyarságkutató Intézet is kikutatta. Sőt. Van, amikor még magyarral sem lehet pótolni a magyart. Lásd uniós biztosság. Orbán úgy vélte, hogy Trócsányit lehet pótolni Várhelyi Olivérrel, de az EU csóválja a fejét.

De térjünk vissza az újonnan egyesült gáz és villanyos vállalathoz, akik kérdéseket intéztek hozzám, Nemzeti Konzultációs stílusban. Megkérdeztem a női hangot a telefonban, hogy miért van erre a dologra szükség, mire ő azt válaszolta, hogy előírja a törvény. Mit ír elő? - kérdeztem -, mire Ő azt mondta, hogy hát ezt. Hogy olyan kérdéseket tegyenek fel, amikre csak igennel lehet válaszolni? - kérdeztem. Mire Ő: hát igen. Végül azt mondtam a női hangnak, hogy még abba is beleegyezem, hogy Önök a továbbiakban gázt és villanyt szolgáltassanak nekem anyagiakért cserébe. Mire Ő: ez nincs benne a kérdőívben, ezért ezt mi nem tudjuk teljesíteni…

Címlapi kép: Fortepan

Neuman Gábor jegyzete a 2019. november 16-i Hetes Stúdióban hangzott el.