„Klubrádió
Esti gyors

Hogy nehéz legyen az ébredés – Dési János jegyzete

12/09/2022 18:04

| Szerző: Dési János/Klubrádió

„De például azt mondani, amit most hallok a baloldaltól, hogy a rezsit úgy kell csökkenteni, hogy kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, meg kevesebb gázt kell használni, ilyenkor van egy szó, amit az ember mond, csak az édesanyák iránti tiszteletből nem mondja hangosan.” (Orbán Viktor)

2022. szeptember 12. Esti gyors-részlet (2022.09.12. Dési János jegyzete)
04:11
00:00
Van egy gyakran előjövő magyarázkodás, amikor a Fidesz sikereiről esik szó. (Persze már maga ez a siker is magyarázatra szorul. Siker-e ha a fél országot már eddig is ellopták és most a mások felét is haza akarják vinni? Sikeres-e egy kormánypárt ahol közel 1 millió nyugdíjasnak 140 ezer forint alatt van a havi nyugdíja. Sikeresnek mondhatjuk-e azt a kormányzást, ahol a tanárok sikítva menekülnek a pályájukról – olyan mostohák a feltételek. Vagy feltétlenül kiválóra értékeljük annak a vezetésnek a teljesítményét, amelyik elkötelezte magát a szabad világgal szemben egy zsarnokkal, amelyik most éppen módszeresen gyilkolja a szomszédja lakóit, de inflációról és rezsiről is beszélhetnénk, és így tovább, de legyünk tekintettel a műsoridőre is.)

Szóval, a magyarázat szerint Orbán Viktor lehet, hogy gonosz, lehet, hogy enyveskezű, lehet, hogy gátlástalan, a bátrabbak szerint még az is elképzelhető, hogy gazember, de egy biztos, nagyon okos és egy-két lépéssel mindig előre lát.

Idézzük csak fel:

„De például azt mondani, amit most hallok a baloldaltól, hogy a rezsit úgy kell csökkenteni, hogy kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, meg kevesebb gázt kell használni, ilyenkor van egy szó, amit az ember mond, csak az édesanyák iránti tiszteletből nem mondja hangosan.” (Orbán Viktor)

Hogy is van ezzel a borzalmas előrelátással?

„Mindenhol megpróbálnak úgy visszavenni az elhasznált gáz mennyiségéből, hogy körülbelül ezt a 18 fokot tudják biztosítani. (Gulyás Gergely)

Nem, nem lát olyan rettentően előre. Egyszerűen csak tudja, teljesen mindegy, mit mond, egy hazugsággyáros apparátus áll mögötte, amelyik nagyüzemi módra majd megmagyarázza, lehazudja, megmásítja a dolgokat. És leginkább, van közönség, amelyik imádja ezeket a hazugságokat. Amelyik él-hal azért, hogy átejtsék nap mint nap. Mert kétségtelen, a kormányzati hazugsággyári iparosok szorgalmasan állítják elő nagy tételben termékeiket – de azért a mai világban, aki egy icipicit is akar, tudna tájékozódni. De nem akar. Jó neki így. Nem lusta, nem renyhe és bizony még az a bizonyos Pista bácsi is, akit emlegetni szoktak, hogy szegény ugye csak az állami propaganda adókat tudja nézni és hallgatni is elég ügyesen megtalálja esténként a legjobb pornóoldalakat, még a meleg- és állatos pornót is, ha éppen arra támad gusztusa. Ez valóban legyen az ő dolga, megjegyezve, hogy én szerintem a kormánypárti hazugságcunami élvezése nagyobb lelki eltévelyedés, mint az előbb említettek.

Szóval Orbán nem bölcs, nem különösebben előrelátó, lehet hogy fél is kicsit tőle, hogy megnő az orra a sok hazugságtól. De mit tehet, a népe szereti ezt, és a népért tűzön-vízen át (nyolcmilliárdért+ áfa filmet is készít egy igazmondásos barátunk erről).

Jó, olyan, hogy nép nincs, szerencsére elég sokan akadnak, akik körülbelül látják a valóságot, már amennyire az látni engedi magát, mert csalfa és szeret rejtőzködni. De ezzel együtt akad egy erős többség, amelyiknek a gyűlölködés szabadsága sokat megér. A féléves várólistát a fül-orr-gégészeti vizsgálatra, a hétfőn-szerdán-pénteken elérhető szülészetet, az egekbe emelkedő rezsiárakat és a széteső oktatást is. Közben persze a szívük mélyén jó emberek ezek. Szeretik a kisgyerekek fejét megsimogatni, elandalodni a napnyugtán és valami szép zenére magukban dúdolni.

Csak éppen követik azt a magyar hagyományt, hogy hagyjuk az ország vezetőit rossz útra lépni, rossz szövetséget kötni, talmi álmokat kergetni. Hogy aztán nehéz legyen az ébredés.

Dési János jegyzete a 2022. szeptember 12-i Esti gyorsban hangzott el.