„Klubrádió
Esti gyors

Együtt erő, így csak hősi halottak – Kárpáti Iván jegyzete

13/09/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A belengetett gördülősztrájk – jelentsen ez bármit is – garantált út az érdektelenségbe fulladáshoz. Ennek a veszélye természetesen most is megvan, ezek a tiszteletreméltó és bátor akciók töredékét érintik a teljes oktatási rendszernek. Együtt hatalmas erőt képviselnének, így csak hősi halottak lesznek. Ha több tízezer tanár állna ki, nem lehetne csuklóztatni őket.

2022. szeptember 13. Esti gyors-részlet (2022.09.13. Kárpáti Iván jegyzete)
02:04
00:00
A cinikus kormányzati válasz, arra a kérdésre, hogy mikor lesz szabad szemmel is látható fizetésemelése a tanároknak: hát, ha majd Brüsszel küldi a pénzt. A Vodafone felvásárlását valahogy megoldják a hanyatló nyugat segítsége nélkül is.

A lányom most lett gimnazista. Olyan iskolába jár, ahol a tanári kar egy része részt vesz a polgári engedetlenségben, sőt gyakorlatilag az első naptól ők is kifejezik szolidaritásukat tanáraik iránt. Persze, klubrádiósok gyereke, meg van az a kölyök mételyezve..., de nem csak ő ücsörgött kockás ingben éjszaka az épület előtt. Esküszöm a többi gyerekhez semmi közöm.

Tegnap Miskolcon hosszú sorban vonultak diákok, tanárok, szülők együtt a hatalom emberéhez, hogy kiálljanak a polgári engedetlenség miatt felmentett igazgatóhelyettes mellett. Miután a helyi végrehajtó nem volt hajlandó lemenni hozzájuk, két gyerek felment, és az asztalára tette a petíciót, az még csak fel sem volt hajlandó állni.

Valamiért a pedagógus szakszervezetek tompítani próbálják mindezt, mert bár jogi segítséget és némi anyagi kompenzációt ajánlottak, nem győzik hangsúlyozni, hogy az adott jogi kereteken belül kell tartani a tiltakozást. Nem egészen értem, eddig semmire nem mentek vele, a belengetett gördülősztrájk – jelentsen ez bármit is – pedig garantált út az érdektelenségbe fulladáshoz. Ennek a veszélye természetesen most is megvan, ezek a tiszteletreméltó és bátor akciók töredékét érintik a teljes oktatási rendszernek. Együtt hatalmas erőt képviselnének, így csak hősi halottak lesznek. Ha több tízezer tanár állna ki, nem lehetne csuklóztatni őket. Kivezényelnének egy tüzértisztet minden tanterembe? De emiatt nem kell aggódnia a rendszernek, a többség leszegett fejjel, magában morogva megy tovább.

Azok a fiatalok, akik most értük vonulnak, pár év múlva elhúznak innen, mert ők már nem akarnak ilyenné válni, nem akarják, hogy zombivá tegyék őket. Mi meg majd megleszünk valahogy.

A címlapi kép a Pink Floyd: The Wall című filmből származik.

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. szeptember 13-i Esti gyorsban hangzott el.