„Klubrádió
Esti gyors

Gördülő polgári engedetlenséget hirdettek pedagógusok

1/09/2022 19:22

| Szerző: Klubrádió/szg

Több iskolában rendhagyó évnyitót tartottak csütörtökön, mivel a kormány továbbra sem rendezte a pedagógusok bérét. A Tanítanék mozgalom úgynevezett gördülő polgári engedetlenséget hirdetett, amelynek lényege, hogy jövő hétfőn, és a rákövetkező heteken mindig egy nappal később 10 órától veszik csak fel a munkát.

2022. szeptember 01. Esti gyors / részlet, pedagógusok tiltakozása (22.09.01.)
07:06
00:00

Vége a nyárnak, megint esik, becsengetnek az iskolákban. De az idei tanévkezdés más. Hiába az ígéretek és az egyeztetések, a kormány továbbra sem rendezte e pedagógusok bérét, így több iskolában rendhagyó évnyitót tartottak. A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium a Rákóczi térre szervezett rendhagyó tanévnyitó ünnepséget, az iskola 34 tanára folytat szeptember elsején és másodikán munkabeszüntetést. Erről az iskola magyar-történelem szakos tanára, Takáts Gergely beszélt a rádiónak. Elmondta, ha nem változik semmi, akkor biztos lesznek még hasonló akciók. Az egyik legfontosabb törekvésük a sztrájkjog visszaállítása, a másik a béremelés. A problémák között említette az autonómia hiányát és a Nemzeti Alaptanterv minőségét is.

A Vörösmartyval párhuzamosan a Kőbányai Széchenyi István kéttannyelvű általános iskolában 12 tanár kezdett munkabeszüntetésbe, azonban eredetileg duplaennyien tervezték. A csapat másik fele azután visszakozott, miután a Klik kelet-pesti tankerületi központja megfenyegette az iskola vezetőségén keresztül a tanárokat, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meneszti az ellenszegülő tanárokat, súlyosabb esetben az intézményt is bezárják, mivel az "elégedetlenkedők" menesztése után nem maradna elég pedagógusok – mesélte Czédly Marianna, az iskola fejlesztő pedagógusa. 

A megmaradt 12 tiltakozó azonban nem tart a retorziótól, mivel az ebben a formában jogellenes lenne. Ha mégis történne valami, jogi segítséget kérek, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is biztosította őket a támogatásukról. Ha az elmaradt órák után járó bér elvonásánál súlyosabb következmények lesznek, mindenképpen jogi útra terelik az ügyet – tette hozzá.

Az esettel kapcsolatban kerestük a Kelet-Pesti Tankerületi Központot is, azonban a riport megjelenéséig nem érkezett válasz tőlük.

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium tantestülete már a télen is nagy létszámmal kezdett munkabeszüntetésbe, és a nyáron azt is bejelentették, hogy ha nincs változás, szeptembertől folytatják a polgári engedetlenséget. Az intézmény matematikatanára, Tollner József elmondta, már egy olyan módszert is kitaláltak, hogyan lehet hosszabb ideig fenntartani a munkabeszüntetést, jelentős bérkiesések nélkül. Fontos, hogy látható legyen (a munkabeszüntetés), nem veszítenek annyira sok bért, és fenntartható lesz, nem fullad ki hamar. Az a javaslatuk, hogy kezdjenek el jövő hétfőn, és a rákövetkező heteken mindig egy nappal később úgynevezett "gördülő polgári engedetlenséget". Tehát 5-én hétfőn 10 órakor kezdenek el tanítani, majd a következő kedden szintén 10-kor, és így tovább. Ennek az lenne az előnye, hogy 8 órányi bér esne ki, a kivéreztetett pedagógusok ebbe még bele tudnak állni.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus szakszervezetének országos választmányi tagja elmondta, folyamatosan érkeznek hozzájuk a jelzések arról, hogy egyre többen csatlakoznak a demonstrációkhoz. A PDSZ e-mail-címére várja a kockás inges évnyitókról készült képeket, illetve felmérést is indítanak az iskolai dolgozók közt.

2022. szeptember 01. Esti gyors / részlet, Gosztonyi Gábor (22.09.01.)
05:17
00:00

Az Esti gyorsban nyilatkozott ugyanebben a témában Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke is, aki elmondta: amennyiben ez a gördülő engedetlenség polgári engedetlenségi mozgalommá fajul, a szakszervezet nem szervezi és nem is fogja szervezni. Természetesen megértik a kollégáik elkeseredését és hangsúlyozta, hogy minden felelősség a kormányt terheli, amiért a sztrájktörvény kiherélésével nem hagyott más módot nekik a látható tiltakozásra az oktatási katyvasz ellen.

A riportot és az interjút a lejátszás ikonokra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Bruzák Noémi

Esti gyors
2022. szeptember 01., csütörtök 18:14
Riporter: Molnár Tamás