„Klubrádió
Szolidaritás

"Elkezdődik a tanév, az biztos, de hogy meddig bírjuk, azt nem tudjuk"

31/08/2022 20:32

| Szerző: Klubrádió/szg

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: „elkezdődik a tanév, az biztos, de hogy meddig bírjuk, azt nem tudjuk”; október-novemberre prognosztizálja, hogy elfogy a muníció emberi, mentális, fizikai és anyagi értelemben is. Hisz abban, hogy a pedagógusok hivatástudata óriási és ezzel csúnyán vissza is él a kormány, de lesz az a pillanat, amikor azt mondják, hogy elég volt. Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi elnöke hozzátette: azt tudjuk, hogy nagyon lázonganak a tanárok és el fognak menni a polgári engedetlenség irányába.

2022. augusztus 31. Szolidaritás (2022. augusztus 31., szerda 14:00)
49:38
00:00
Műsorvezetők: Selmeci János Szerkesztők: Gerenday Bars Ágnes

A tanévkezdéshez kapcsolódott a Szolidaritás legutóbbi adása, amelynek vendége Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi elnöke volt.

Ugyanis, mint a Mérce írja, az utolsó nyári sztrájktárgyaláson sem jutottak eredményre az azonnali béremelést követelő pedagógus-szakszervezetek a kormánnyal, így tanársztrájkokkal kezdődhet a tanév – derült ki kedd este, miután a PDSZ és a PSZ távozott a tárgyalások helyszínéül szolgáló volt Emmi, immáron belügyminisztériumi államtitkárság épületéből.

Hogy mi a helyzet a sztrájkkal kapcsolatban, azt Szabó Zsuzsa tisztázta. Mint mondta, a sztrájktörvény az oktatásban szinte lehetetlenné teszi a sztrájkot. Azt mondja, meg kell határozni a még elégséges szolgáltatást. Ehhez a kormánnyal meg kell állapodni, hogy az oktatási intézményekben milyen feltételek mellett van biztonságban a gyerek azzal együtt is, hogy a pedagógusok megtagadják a munkát. Ez kötelezettsége lett volna a kormánynak és nekik egyaránt, ők le is tettek egy javaslatot az asztalra, de ezzel a kormány nem nagyon foglalkozott, macerásnak gondolta ezt az eljárást, és a januári figyelmeztető sztrájkjuk után úgy döntött, februárban kiadott egy kormányrendeletet a még elégséges szolgáltatásról. Március 16-tól kezdve még így is tudtak sztrájkolni, noha az órák 50 százalékát meg kell tartani (azt viszont nem határozták meg, mikor kell ledolgozni a másik 50-et),és a sztrájkoló nem kap fizetést. Ezt a rendeletet a nyáron aztán törvénybe is foglalta a kormány.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tanár lyukasórájában sztrájkolhat, miközben nem kap fizetést. „Ez teljesen eszméletlen, sehol máshol Európában nincs ilyen”. Azon is kell törniük a fejüket, milyen más úton lehet nyomást gyakorolni. A legerősebb eszköz a sztrájk lenne, de azt teljesen kiüresítette a kormány, nem lehet láthatóvá tenni. Szabó Zsuzsa ezt nagyon sajnálja, mert kitolta a polgári engedetlenség irányába a véleménynyilvánítást, az pedig „kezelhetetlen”. Ott már a szakszervezet nem irányíthat, nem teheti meg, nem szervezet polgári engedetlenséget, ellentétben a sztrájkkal. A sztrájk esetében vissza is lehetne hívni az embereket, ha lenne megállapodás. „Itt viszont senki nem tud garantálni semmit, leginkább békét és nyugalmat nem”.

Komjáthy Anna hozzátette: azt tudjuk, hogy nagyon lázonganak a tanárok és el fognak menni a polgári engedetlenség irányába. A szakszervezet itt tehetetlen, mert ezek egyéni döntések, egyéni kockázatok. De ha őket nem törvényes retorzió éri – és vannak olyan ismereteik, hogy a tankerületek olyasmivel fenyegetőznek, amire a törvény nem ad lehetőséget –, akkor a jogászaik igyekeznek megvédeni ezeket a kollégákat.

Komjáthy Anna szerint nem úgy tűnik, mintha nagyon hamar jönne európai uniós pénz. Azt gondolják, hogy a pedagógusok tényleg ki fogják tudni fejezni elégedetlenségüket, szerinte sokan fognak sztrájkolni és „polgári engedetlenkedni” is. Arra számítanak, hogy a szülők is melléjük állnak, és nagyon megható módon a diákok márciusban indítottak egy mozgalmat Diákok a tanárokért címen. „Tényleg az embernek összeszorul a szíve, hogy gimnazista gyerekek kiabálnak az utcán, hogy a tanáraiknak több fizetést adjanak. Ez tényleg elképesztő, és azt mutatja, hogy a dolgok nagyon rosszul mennek. Valamint más szakmáknak, mert ez a társadalom érdeke, hogy ez a helyzet megoldódjon, és a versenyszférának is melléjük kellene állnia, mert nem lesz jól képzett munkavállaló.

Szabó Zsuzsa úgy fogalmazott: csütörtökön „el fog kezdődni a tanév, az biztos, de hogy meddig bírjuk, azt nem tudjuk”, október-novemberre prognosztizálja, hogy elfogy a muníció emberi, mentális, fizikai és anyagi értelemben is. Ugyanis amikor visszamennek a tanárok, megtapasztalják, hány pedagógus hiányzik a rendszerből, hány túlórájuk lesz, illetve előbb-utóbb megérzik a gáz- és villanyáremelés hatásait. Hisz abban, hogy a pedagógusok hivatástudata óriási és ezzel csúnyán vissza is él a kormány, de lesz az a pillanat, amikor azt mondják, hogy elég volt. Jelezte: ne hitegesse őket senki, hogy 2028-ban milyen fizetésük lesz, most kell megélniük és most kell megbecsülni őket.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi képünk illusztráció/Flickr.com

Szolidaritás
2022. augusztus 31., szerda 14:00
Műsorvezető: Selmeci János