„Klubrádió
Reggeli gyors

Pedagógus Kar elnöke: A tanárok egy része idegenkedik a sztrájktól

1/09/2022 11:58

| Szerző: Klubrádió

"Nehezen tudom elképzelni, hogy ha országos sztrájkot hirdetnek a szakszervezetek, az valóban minden iskolára, minden pedagógusra kiterjedő megmozdulás lenne" – fejtette ki véleményét Horváth Péter a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a Reggeli gyorsban. A tanév első napján a Pedagógusok Szakszervezete sajtótájékoztatóval egybekötött esernyős tiltakozást tartott, közölték, folytatják a tiltakozásokat, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket.

2022. szeptember 01. Reggeli gyors - részlet 22.09.01. Horváth Péter
07:36
00:00
Ma kezdődik az iskola, azonban a kormánynak és a pedagógusoknak nem sikerült megállapodni a tanárok béremeléséről, úgyhogy sztrájkkal indulhat a tanév.

"Az eddigi tapasztalatok alapján a teljes, 100 százalékos sztrájk lehetőségét nem látom. Az előző időszakokban, amikor voltak olyan jogos követelések, ami miatt a pedagógusok többsége hajlandó lett volna sztrájkolni, akkor sem történt ilyen jellegű, tömeges, egységes sztrájk. Nyilván ebben benne van az is, hogy a tanárok egy része idegenkedik ettől; a politikai megosztottság miatt kialakulnak akár különböző vélemények, amelyek alapján inkább támogatják vagy nem támogatják a munkabeszüntetést. Nehezen tudom elképzelni, hogy ha országos sztrájkot hirdetnek a szakszervezetek, az valóban minden iskolára, minden pedagógusra kiterjedő megmozdulás lenne" – fejtette ki magánvéleményét Horváth Péter.

"Remélem, hogy jelenléti oktatásban sikerül majd mindenkinek ezt a tanévet elvégezni, ez a gyerekeknek, pedagógusoknak és a családoknak is az érdeke. Ha lesz is – akár a vírushelyzet vagy az energiaellátás miatt – digitális oktatás, akkor az csak nagyon röviden és helybeli döntéseknek megfelelően történik csak meg" – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A tanév első napján a Pedagógusok Szakszervezete sajtótájékoztatóval egybekötött esernyős tiltakozást tartott. Mint a 444.hu beszámolt róla, az eseményen elmondták, legutóbb augusztus 30-án tárgyaltak a kormánnyal a béremelésről, de azt a választ kapták, hogy a kormánynak még nem volt ideje átnézni a szakszervezetek sztrájköveteléseit. A PSZ azt közölte, hogy folytatják a tiltakozásokat, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket.

A beszélgetést Horváth Péterrel a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Horváth Péterrel
2022. szeptember 01., csütörtök 07:35
Műsorvezető: Mérő Vera