„Klubrádió
A lényeg

Tanárhiány: másik településre kényszerülnek a balatonfüredi diákok

25/05/2022 07:36

Szeptembertől megszűnik a Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium cukrász és szakács képzése. Az ok, hogy elfogytak a tanárok. A Telex szerint az intézmény vezetése a szülőknek és diákoknak írt erről levelet, és a füredi iskola fenntartója, a Pannonhalmi Főapátság is megerősítette a döntést.

A hároméves képzést a most kilencedikes és tizedikes diákok sem tudják befejezni, és azok meg el sem kezdhetik, akiket erre a szakra vettek fel, őket a Veszprémi Szakképzési Centrumhoz tartozó Jendrassik-Venesz Technikum veszi át. Tömegközlekedéssel háromnegyed óra, autóval 22 percre van az új iskolájuk. 

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanévnyitója
 

 
Pannonhalma, 2020. augusztus 30. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanévnyitóján a Szent Márton-bazilika előtti téren. Semjén Zsolt kiemelte, hogy Pannonhalma mindig is reményt jelentett a kereszténység és a magyarság szempontjából, különösen a mi korunkban, mert hasonlóság van Szent Benedek kora és a mi korunk között. MTI/Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba
 

 

A füredi iskola vezetése levelében azt írja: „országszerte jellemző az oktatóhiány”. Öt éve próbálják pótolni a nyugdíjba ment szakvezetőjüket, de idén áprilisban felmondott a helyette kijelölt szaktanár, „váratlan lépése lehetetlen helyzetbe hozta iskolánkat”. Utána egy másik tanár is felmondott, aki éppen abba a veszprémi iskolába megy át, ahova a diákok is kerülnek. Kormos Gyula azt írta, „további váratlan fejlemény, hogy a következő, 2022/23-as tanévtől a szakos ellátottságunk még bizonytalanabbá vált, mivel tudomásunkra jutott, hogy kettő főállású, vendéglátás-turizmus szakoktató kollégánk pályaelhagyóként állást keres.”