„Klubrádió
A lényeg

Polgári engedetlenséggel indul a tanév több iskolában

1/09/2022 07:26

| Szerző: Klubrádió

Van, ahol már a tanáv első napján megkezdődnek az akciók.

Már a tanév első napján többen polgári engedetlenségi akcióba kezdenek a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Széchenyi István Kéttannyelvű Általános Iskola tanári közül, miután a kormány és a pedagógus szakszervezetek közötti bértárgyalások ismét kudarcba fulladtak – írja a Népszava.

Fenyegetések továbbra is vannak, de 12-en úgy döntöttünk, továbbra is vállaljuk a polgári engedetlenséget - nyilatkozta lapunknak Czédly Mariann, az iskola egyik tanára. Elmondta azt is, korábban a tantestület kétharmada függesztette volna fel a munkát polgári engedetlenség keretében két napra, de sokan visszaléptek, amikor a tankerület retorziókat helyezett kilátásba.

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levéllel fordult a pedagógus-szakszervezetekhez, hogy ne támogassák a pedagógusok engedetlenségét, mert szerinte ezzel rossz példát mutatnak a gyerekeknek.

Csütörtökön a Vörösmarty Gimnázium tantestületének többsége, mintegy 35 fő nem veszi fel a munkát. Az iskola a lapnak nyilatkozó tanára szerint a kiállásuk nem káros a diákokra nézve, épp ellenkezőleg: azt mutatják meg nekik, hogy "nem lehet mindent eltűrni".

A lap emlékeztet, hogy bár kormánypárti politikusok a közvéleményt megtévesztve folyamatosan törvényellenesnek nevezték az év eleji tanársztrájkot, a Kúria a nyáron kimondta, jogszerű volt a tiltakozás.