„Klubrádió
Reggeli gyors

A pedagógusok szerint a kormánynak tényleg elfogyhatott a pénze

30/06/2022 10:42

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Nagyon csalódottak a pedagógusszakszervezetek a belügyminiszter reakciója miatt, aki cinikus levélben hárította el a tanárok sztrájkköveteléseit. Komjáthy Anna szakszervezeti vezető a Reggeli gyorsban elmondta, milyen sumákságokkal fedi el a kormány a tanárhiányt, és hogy mivel tudják fenyegetni őket. 

2022. június 30. Reggeli gyors - részlet 2022.06.30. Komjáthy Anna
08:10
00:00

Nagyon csalódottak voltak a pedagógus-szakszervezetek a kormánnyal folytatott utolsó tárgyalási napon, mert abban bíztak, hogy egy értékelhető ajánlatot kapnak az oktatási kormányzattól, de nem ez történt, mondta a Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének s választmányi elnöke a Reggeli gyorsban.

Pedagógushallgatók szolidaritási demonstrációja Budapesten
 
Pedagógushallgatók szolidaritási demonstrációja Budapesten
 
Budapest, 2022. március 16. A Pedagógusjelöltek a pedagógusokért elnevezésű szolidaritási demonstráció résztvevői az Emberi Erőforrások Minisztériumának Akadémia utcai épülete előtt a határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdetének napján. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

A szakszervezet szerdán nyilvánosságra hozta, hogy a követeléseikre milyen reakciót írt nekik a belügyminiszter. "Ebből az látszik, hogy egyik követelés teljesítésére sem számíthatnak". Ami Komjáthy Anna szerint "eléggé megdöbbentő", mert már több mint egy fél éve tárgyalnak, közben két sztrájk is lezajlott. Nagyon furcsának tartják a kormány hozzáállását, és "maga a szöveg is elég cinikus, hogy finoman fogalmazzak" - mondta Komjáthy Anna szakszervezeti vezető.

Hogy a sztrájk mire elég, azzal kapcsolatban a szakszervezeti vezető azt mondta, az a probléma, hogy az új parlament "a megalakulás után körülbelül tíz perccel elfogadott egy olyan törvénymódosítást, ami láthatatlanná teszi a sztrájkot", azaz olyan mértékben nehezíti meg a tanárok munkabeszüntetését, hogy bármit is csinálni lehessen. Februárban ez már rendelet formájában megjelent, hogy a márciusra hirdetett sztrájkot már ne tudják megkezdeni. "Nem voltunk ennyire gyanakvók", most pedig a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva most a köznevelési törvénybe berakták.

Milyen szankciókra számíthatnak? Komjáthy szerint bár egy "rendvédelmi illető került az oktatás élére, ami elég furcsa", szerinte a bebörtönzés nem kerülhet szóba, ugyanakkor azt megtehetik, hogy elkezdenek fenyegetőzni, hogy egy-két havi bért levonnak tőlük. "Más eszközük nincs" - mondta, és rámutatott, hogy "az emberek kirugdosása elég kontraproduktív lenne, hiszen már most is annyira kevés a tanár, hogy nagyon megnehezíti a tanítást".

Arról is beszélt, hogy a belügyminiszter levelében az óraszámokkal kapcsolatban mindenképpen ragaszkodott az úgynevezett munkaerőgazdálkodás rugalmasságához, ami szerint a pedagógusok tanítással lekötött óraszáma 22-26 óra, amivel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy ez ellentmond a kormány saját maga által hozott érvényes rendelettel, ami szerint 22 óra a leosztott óraszám. A szakszervezeti vezető szerint ennek az az oka, hogy az óraszám felemelésével "egy közepes méretű tantestületben simán el lehet bújtatni 4-5 állást. Tehát azért mondhatják, hogy nincs tanárhiány, mert így van elsumákolva.

A pedagógusok béremelése még az infláció mértékét sem tartja, ezért felmerült, hogy a rezidensek példáját követve ők is letétbe helyezik a felmondásukat: egy pár nap alatt közel kétszáz nyilatkozatot tudtak összegyűjteni, és akkor ez a levél még nem volt ismert, mondta Komjáthy, aki szerint tényleg nincsen pénzük, mivel a tárgyalásukon Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkáron "látszott, hogy nem tud válaszolni. Mindenre azt mondta, ha majd Magyarország meg tud egyezni az Európai Bizottsággal, akkor majd jön pénz és abból lehet emelni".