„Klubrádió
Reggeli gyors

Önálló oktatási tárcára és olyan vezetőre van szükség, aki nem beszél össze-vissza

27/04/2022 14:43

| Szerző: Klubrádió

Nyílt levélben kérte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Orbán Viktortól az önálló oktatási tárca létrehozását. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője ezen kívül beszélt a tanárok nyári táborban végzett munkáját egy 30 ezer forint értékű CBA-utalvánnyal való honorálásáról is.

2022. április 27. Reggeli gyors - részlet 22.04.27. Nagy Erzsébet
07:57
00:00
A pedagógus szakszervezetek szerint nem kell elfogadni ezeket a meglévő viszonyokat, és úgy kell viselkedni, mintha egy normális országban élnénk. 
"Úgy gondoljuk, hogy fontos folyamatosan felhívni a figyelmet arra, hogy mi lenne a normális működés. Láttuk az elmúlt években, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériumának (EMMI) működése nem vezetett eredményre abban a tekintetben, hogy a kormányban nem volt olyan kompetens képviselője az oktatásnak, aki vitte volna rendesen az ügyeket. Ebből is látszik, hogy az oktatást pillanatnyilag a kormány hogyan kezeli" – mondta Nagy Erzsébet.
Hozzátette, hogy "egy pedagógus szakszervezetnek alapvető feladata, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy megfelelő képviseletre, hozzáértő szakemberekre és kompetens vezetőre van szükség, és nem olyanra, aki fűt-fát ígér és össze-vissza beszél, nincs tisztában a jogi környezettel sem. Ezt láttuk eddig Kásler úrtól".

Amit eddig biztosnak tűnik, hogy szétszedik az EMMI-t, amit a szakszervezeti képviselő is jó iránynak tart, hisz láthatólag ez a gyűjtőminisztérium a kormány szemszögéből sem vált be. Arról, hogy hova kerül az oktatás, arról még nem beszéltek, és azt sem lehet tudni, hogy mivel kerülne egybe, ha nem lesz önálló tárca.

Az önálló oktatási tárca igénye mellett, továbbra is kitartanak a bérnövelés és munkaterhelés csökkentés mellett. Amint megalakul a kormány, azonnal jelentkeznek a tárgyalási igényükkel. Elutasítás esetén felmerülhet, hogy még ebben a tanévben újabb sztrájkot szerveznek, de ha ez már nem fér bele, akkor a következő tanévet ezzel kezdik, de addig is terveznek különféle kreatív megoldásokat. Olyan köztéri eseményben is gondolkoznak, ami méltóképpen lezárja ezt a tanítási évet, vázolta a terveket Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

A tavalyi évhez hasonlóan turnusonként 30 ezer forint értékű CBA-utalvánnyal fizetné ki a pedagógusok nyári táborban végzett munkáját az Erzsébet-táborokat közpénzből szervező magánalapítvány (egyébként vannak olyan települések, ahol nincs is CBA-üzlet). Ez ügyben azt javasolják a szakszervezetek a kollégáiknak, hogy ne vállaljanak ennyiért ilyen feladatokat, illetve ha erre akarják őket kényszeríteni, akkor feltétlenül keressék meg a szakszervezeti jogsegélyszolgálatot, mert erre nem lehet senkit kötelezni.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Nagy Erzsébettel
2022. április 27., kedd 07:43
Műsorvezető: Para-Kovács Imre