„Köszönjük,
A lényeg

PDSZ: Független oktatási minisztériumot!

26/04/2022 10:48

| Szerző: Klubrádió

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete arra kéri az alakuló kormányt, hogy felelős, számon kérhető, független oktatási tárcával biztosítsa az oktatási ágazat irányítását – írják a Nedolgozzingyen.hu oldalon.

Áder János május másodikán a kormányalakítási megbízást ad át a választásokon győztes pártszövetség miniszterelnök-jelöltjének. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a fenti okokból kifolyólag egy nyílt levélben kereste meg a következő kormányfőt.

"Nyílt levél Magyarország következő miniszterelnökének

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tudomásunk szerint a választásokon győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása, beleértve az anyagi megbecsülést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kormány eddigi struktúrájában nem volt igazán gazdája az oktatásnak. Nem volt olyan kompetens vezető, aki szakértelmével és elhivatottságával kellőképpen tudta volna a jövő szempontjából talán a legfontosabb ágazat érdekeit érvényesíteni.

Nem vált be az a megoldás sem, hogy különböző minisztériumok fennhatósága alá kerültek az oktatás különböző területei

Mindezekért szükségesnek tartjuk önálló Oktatási Minisztérium létrehozását, mely az oktatás minden területét – az óvodától a felsőoktatásig – összehangoltan tudja képviselni.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése, nem csökkenthető a feszültség a társadalom és a kor elvárásai és az oktatási intézmények teljesítőképessége között.

A PDSZ már az előző kormány megalakulásakor és azóta is több ízben megfogalmazta az önálló oktatási tárca szükségességét. Reméljük, most – miután a tanárhiány napról napra súlyosbodik – megértőbb fülekre talál kérésünk, mint eddig.

Budapest, 2022. április 25.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmánya