„Klubrádió
Reggeli gyors

Hajnal Miklós: Senki nem gondolja, hogy itt nincsenek előre leosztva a lapok

13/08/2021 10:29

| Szerző: Klubrádió

"Miért nyer ma Magyarországon ilyen sok tendert Mészáros és Tiborcz? Bármennyire is meglepő, nem azért, mert Mészáros okosabb lenne, mint Zuckerberg. Hanem mert a NER-közeli piaci szereplők tiltott módon összejátszhatnak, két szinten is: Mészáros Tiborczcal, és mindketten a közbeszerzést kiíró állami intézménnyel, mint a BMSK vagy a Fürjes Balázs vezette KKBK. Ez a viselkedés nem csak erkölcstelen, hanem tiltott is, hiszen közpénzt pazarolnak!" - írta Facebook-posztjában Hajnal Miklós, a Momentum politikusa. A párt elnökségi tagja feljelentette Mészáros Lőrincet és Tiborcz Istvánt kartellezés gyanúja miatt. A Reggeli gyorsban beszélt az ügy hátteréről.

2021. augusztus 13. Reggeli gyors - részlet 21.08.13. Hajnal Miklós
08:21
00:00
Hajnal Miklós szerint aki nyitott szemmel jár, annak egyértelmű, hogy Mészáros és Tiborcz cégei kartelleznek, hisz például a 12. kerületben a Testnevelési Egyetem 69 milliárd forint értékű tenderén is csak ketten pályáztak. Tiborcz pedig megint „vesztett”. Épp egy kicsivel 70 milliárd forint feletti árat adott meg, 5%-kal ígért Mészáros főlé, így 69 milliárddal ismét Mészáros lett a befutó a Hegyvidéken. Korábbi – 12. kerületen kívüli –  tendereken is hasonló volt a technika, de olyan is előfordult, hogy a két cég együtt indult

Nem csak az az állításom, hogy Mészáros Lőrinc és Tiborcz István kartelleznek, hanem az is, hogy úgy írták ki ezeket a közbeszerzéseket, hogy már az is versenyszűkítő hatású volt – mondta Hajnal.

Ez egy napnál világosabb ügy, senki nem gondolja, hogy itt nincsenek előre leosztva a lapok, és előre megbeszélve, hogy ki mit nyer meg. Az a kérdés, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) alkalmas-e arra, hogy ilyen kérdésekben szakmailag objektíven járjon el, vagy már itt is alá van rendelve a fideszes politikai akaratnak – véli a politikus.

Hajnal a feljelentés hatására a GVH-tól azt várja, hogy egyrészt szabályozói oldalról változtatják meg örökre a rendszert, másrészről pedig, hogy megbírságolja ezeket a cégeket.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Hajnal Miklós / Facebook

Reggeli gyors
2021.08.06., péntek 8:15
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert