„Klubrádió
Reggeli gyors

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár folyamatosan Brüsszelre mutogatott

10/06/2022 14:36

| Szerző: Klubrádió

Az Orbán-kormány szerint az Európai Bizottság miatt nem lehet emelni a tanárok bérét. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője mesélt az egyeztetésen elhangzottakról a Reggeli gyorsban.

2022. június 10. Reggeli gyors - részlet 22.06.10. Nagy Erzsébet
11:00
00:00
Az Orbán-kormány szerint az Európai Bizottság miatt késik a magyar pedagógusok bérfejlesztése - derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által kezdeményezett szerdai sztrájkbizottsági egyeztetésen, ahol Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral tárgyaltak a szakszervezetek képviselői.

Nagy Erzsébet elmondta, hogy a tárgyaláson egyetlen szóval nem hangzott el a kormány képviselői részéről, hogy ne lettek volna jogosak a tanárok követelései, de Maruzsa Zoltán folyamatosan Brüsszelre mutogatott és hangoztatta, hogy ráadásul itt van a háború is. "Amikor a pedagógus béremelések kerülnek elő, akkor jönnek azokkal a szövegekkel, amik arra utalnak, hogy sajnos most nincs olyan helyzetben az ország, hogy ez a jogos(!) emelés megvalósulhasson. Ezzel az érveléssel az a probléma, hogy a 2014-es minimálbér szintjén áll még most is az illetményalap, pedig nem azóta folyik a háború, és jó pár éven keresztül azt hallgattuk, hogy mennyire hasít a gazdaság. Ezek a béremelések mindig elmaradtak, ahogy a túlmunkák kifizetése is, 2013 óta nem fizetik ki az eseti helyettesítéseket. A nempedagógusok (pedagógus asszisztens, rendszergazda, iskola-, óvodatitkár) esetében pedig még rosszabb a helyzet: 2008 óta nem nyúltak hozzá a közalkalmazotti bértáblához. Mindenki garantált bérminimumot kap függetlenül attól, hogy hány éve van a pályán és milyen végzettséggel rendelkezik" – mondta a PDSZ ügyvivője. A pedagógusok képviselői nehezményezték azt is, hogy Maruzsáék nem vittek magukkal jegyzőkönyv-vezetőt (mondván, hogy szabadságon van), a hangfelvételhez vagy a nyilvános megbeszéléshez pedig nem járultak hozzá.

Nagy Erzsébet komédiához hasonlította a sztrájkbizottsági egyeztetést, még olyan kijelentések is elhangzottak a tárgyalófeleiktől, hogy kiválóak az oktatási eredmények. Nem akarják észrevenni, hogy óriási szakemberhiány van. "Elképesztő a helyzet, és ezekre kapjuk ezeket a döbbenetes válaszokat, ami arra utal, hogy nem akarják észrevenni, hogy hatalmas válság van az oktatásban" – mondta.

Természetesen szóba került az is, hogy csütörtökön a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 58 pedagógusa bejelentette, hogy mivel minden jogszabályi lehetőségüket megvonták az elégedetlenségük kifejezésére, ezért nem maradt más választásuk, mint a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni, ami azt is jelentheti, hogy ha addig nem történik változás, azaz a kormány nem rendezi a bérüket, akkor szeptemberben nem veszik fel a munkát. "Van két és fél hónapotok, hogy rakjátok rendbe a dolgokat!" - üzenték. A PDSZ teljes támogatásáról biztosította a gimnázium kezdeményezését, és remélik, hogy ősztől minél többen csatlakoznak hozzájuk, ezzel érve el, hogy a kormányból látható eredményeket vasaljanak ki

A PDSZ ügyvivője felhívta a figyelmet, hogy szombaton 11 órakor az államtitkárság előtt a közvélemény felé is látványosnak ígérkező performansszal készülnek, amivel a szakemberhiányra, az oktatásban dogozók korfájára és az azonnali beavatkozás szükségességére hívják fel a figyelmet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nagy Erzsébettel
2022.06.03., péntek 08:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert