„Klubrádió
Megbeszéljük...

Budaörsi tanár: Felelősek vagyunk, nem félhetünk

9/06/2022 22:42

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium pedagógusai nyilatkozatukban a polgári engedetlenség eszközeit ismertették. Pelényi Rita, az iskola tanára szerint szükség esetén szeptembertől élhetnek ezekkel az eszközökkel.

2022. június 09. Megbeszéljük - részlet 22.06.09. Pelényi Rita
12:01
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 58 pedagógusa bejelentette, hogy mivel minden jogszabályi lehetőségüket megvonták az elégedetlenségünk kifejezésére, ezért nem maradt más választásuk, mint a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni. Ha pedig így döntenek, nem tartanak órákat és az érettségit is megtagadják.

A pedagógusok polgári ellenállásának eszközei:

- a tanórák megtartásának megtagadása,
- minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást,
- az érettségiztetés megtagadását,
- minden adminisztratív teendőnk (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.

Pelényi Rita, az iskola angol-francia szakos tanára a Klubrádiónak elmondta, ugyan a tanári karnak nem áll szándékában tiltakozni, azonban felelős politikusok – köztük Pintér Sándor belügyminiszter, aki az új kormányban az oktatásért is felel – olyan kijelentéseket tett, amelyek méltóságukban sérti a pedagógusokat. A gimnázium tanárai azt foglalták össze, hogy milyen lehetőséget rejt a polgári engedetlenség, amelyet szükség esetén szeptembertől terveznek bevezetni. (Szerkesztői megjegyzés: Egyúttal válaszként is felfogható Pintér kijelentésére: "Jogot végeztem, nem ismerem ezt a kifejezést".)

Nyilatkozatukat nem csupán a politikuoknak, hanem szülőknek, más intézmények tanárainak is tájékoztatásul állították össze.

"Sok petíciót, és tiltakozó levelet már nem írhatunk anélkül, hogy hitelünket veszítenénk" – jegyezte meg. A sztrájkot lényegében "kiüresítették", az hatástalanná vált, az új szabályozás szerint mintha nem is lenne. Így nem maradt más eszközük, amellyel érdekeiket érvényesíthetnék. Megjegyezte, a megoldásra váró problémákat nem lehet örökké továbbgörgetni, mondván "ezt a gyerekekért teszik", előbb-utóbb nem tudják ellátni a feladataikat az alacsony, 2014 óta nem változó bérezés mellett.

A lehetséges retorziókkal kapcsolatban azt mondta Pelényi: "egyáltalán nem félünk, felelősségünk van, morálisan is példát kell mutatnunk".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Pelényi Ritával
2022.06.09., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György