„Klubrádió
A lényeg

PSZ: A kormány javaslatát visszautasítjuk

19/05/2022 17:56

| Szerző: Klubrádió

Nem adott túlzott optimizmusra okot Pintér Sándor tegnapi kijelentése, amelyben közölte: nem ismeri a polgári engedetlenség fogalmát – mondta a Klubrádiónak Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) határozottan visszautasítja azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely a jövőben gyakorlatilag ellehetetlenítené a Pedagógusok sztrájkhoz való jogát.

2022. május 19. A lényeg - 22.05.19. Totyik Tamás
01:13
00:00

Totyik Tamás, az érdekképviselet alelnöke a Klubrádiónak azt mondta: nem adott túlzott optimizmusra okot Pintér Sándor tegnapi kijelentése sem, amelyben közölte: nem ismeri a polgári engedetlenség fogalmát. 

Az országgyűlés törvényalkotási bizottsága (TAB) véglegessé tenné azt a februári kormányrendeletet, amely alapján csak nagyon szűk keretek között lehet törvényesen sztrájkolni az iskolákban – írja a hvg.hu.

A februárban meghozott elégséges szolgáltatásokat előíró rendeletről akkor azt mondták a tanárok, hogy láthatatlanná teszi a sztrájkot, és ellehetetleníti alapvető jogukat, a sztrájkjogot. Ezt viszi tovább „a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről” szóló törvényjavaslat, amihez egy módosítással hozzácsapták a korábban járványügyi vészhelyzetre hivatkozó rendeletet is.

A törvényjavaslat módosítása szerint a tanároknak a sztrájk mellett is

  • meg kell oldani a gyerekek felügyeletét 7 és 17 óra között, és ezt legalább egy óvónővel, tanárral, pedagógiai asszisztenssel kell ellátni,
  • járványhelyzetben nem szabad csoportokat összevonni,
  • az étkeztetést a megszokott helyen, módon és időpontban kell megoldani,
  • az érettségiző osztályok számára a kötelező érettségi tantárgyakból minden órát kötelező megtartani, mindenki másnak minden tárgyból az órák felét,
  • és a sajátos nevelési igényű vagy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek számára valamennyi foglalkozást, fejlesztést és felzárkóztatást meg kell tartani.

Ahhoz, hogy a fentiekhez az igazgatók tudjanak beosztást csinálni, a sztrájkolóknak a sztrájkot megelőző ötödik munkanapon legkésőbb 16 óráig tájékoztatnia kell az igazgatót a sztrájkszándékról, majd legkésőbb a megelőző harmadik munkanapon 16 óráig a sztrájkban várhatóan részt vevő közalkalmazottak és egyéb munkavállalók létszámáról és személyéről.