„Klubrádió
A lényeg

A püspöki kar szerint kampánycélú hangulatkeltés a tanárok engedetlensége

28/02/2022 20:38

| Szerző: Klubrádió

Megoszlik az egyházak véleménye iskoláik pedagógusainak keddre tervezett polgári engedetlenségi akciójáról. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint hangulatkeltésről van szó tárgyalás helyett, az evangélikusok szerint nem jelentős a tiltakozó tnárok száma, református zsinat pedig a törvények betartására szólította fel a tanárokat.

Reggel a Klubrádió is beszámolt róla, hogy egyes egyházi iskoláknak sem tetszik, hogy mennyire nincsenek megbecsülve és megfizetve a tanárok, illetve hogy gyakorlatilag megtiltották nekik a sztrájkot, ezért titokban, zárt Facebook-csoportokban szerveződik keddre egy tiltakozás.

A 444 levéllel fordult a katolikus, református és evangélikus egyházakhoz, hogy reagáljanak az egyházi iskolák pedagógusainak holnapra tervezett polgári engedetlenségi akciójára.

A Balog Zoltán vezette zsinat válasza mindezekre egy mondat: "A Magyarországi Református Egyház valamennyi, az alkalmazásában álló oktatótól minden esetben a törvények betartását várja el."

Az evangélikus sajtószolgálat pedig az egyház oktatási felelőse, Varga Márta nyilatkozatát küldte el, amelyben arról beszélt, hogy a polgári engedetlenségben való evangélikus részvétel "nem mondható jelentősnek". Hozzátette, "a pedagógusok, illetve az intézmények saját döntése, miképpen állnak ki a nyilvánosság elé. A nevelési és oktatási osztály elsősorban jogi, szakmai segítséget nyújt az intézményvezetők számára".

Válaszában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az alábbi nyilatkozatot adta: "A sajtóból értesültünk néhány egyházi oktatási intézmény egyes pedagógusainak kezdeményezéséről. Tisztában vagyunk a pedagógusok helyzetével. A katolikus egyházmegyei fenntartók a hangulatkeltést nem tartják célravezetőnek, különösen nem a választási kampány idején. A követelések helyett minden esetben a tárgyalásos megoldást részesítik előnyben. Továbbra is bízunk pedagógusaink józan ítélőképességében és felelős magatartásában."