„Klubrádió
Reggeli gyors

Radó: Az oktatásügy rendezése 10 évet is igénybe vehet

9/06/2021 08:50

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Kormányváltás esetén háromlépcsős tervet tart hatékonynak az oktatásügy rendezésére Radó Péter. Az oktatáspolitikai szakértő úgy véli, hogy körülbelül 10 év alatt rendezni lehet az iskolák helyzetét.

2021. június 09. Reggeli gyors - részlet 21.06.09. Radó Péter
08:09
00:00

A Reggeli gyors A hét kérdése rovatában ezen a héten arról beszélnek vendégeink, hogy  szerintük melyik az a legfontosabb terület, aminek az ellenzéknek neki kellene állnia, amennyiben megnyerik a jövő évi választást? Az alaptörvény? A választási rendszer? A médiaszabályozás?

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő a Klubrádiónak elmondta, kormányváltás esetén nagyon fontos lenne a költségvetésen belül a korrupció "kiszárításával" felszabadítható pénzek prioritások szerinti átszervezése. E prioritások között említette, az egészség- és oktatásügy mellett a szociális védőháló megerősítését és az önkormányzatok finanszírozását.

Középiskolák központi írásbeli felvételi vizsgái
Fotó:
MTI/Rosta Tibor
 

Az oktatásügy kérdésében háromlépcsős folyamatot tart célravezetőnek. Elsőként a tankötelezettséget vissza kell állítani 18 éves korig, az állami iskolák működési színvonalát az egyházi iskolák szintjére kell állítani, valamint a kezdő tanárok fizetésének megemelése. A szakember szerint ezeket rövid időn belül meg lehetne oldani.

A második lépés kicsit hosszabb, a 2-3 éves távlatban végrehajtható intézményrendszer helyreállítási folyamata. Ehhez Radó szerint új közoktatási törvényt kell megalkotni, amely biztosítja az iskolák autonómiáját, az önkormányzati szövetségek területi társulásainak vissza kell adni az iskolákat, amely egyben a Klik megszüntetését is jelenti. Ezzel újra fejleszthetővé válik az oktatás.

Harmadik lépésben átfogó oktatási reform kidolgozását tekinti szükségesnek, amely ugyancsak 2-3 éves előkészületet jelent.

Összességében az oktatásügy rendezésére tíz évet kell szánni. 

A jelenlegi oktatás legnagyobb problémái közt azt a "katasztrofális" szelekciót emelte ki, melynek révén a felsőoktatás elérhetetlenné vált a hátrányos helyzetű tanulók számára.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Radó Péterrel
2021.06.09., szerda 7:33
Riporter: Mérő Vera