„Klubrádió
A lényeg

Titokban szervezik az egyházi iskolákban a polgári engedetlenséget

28/02/2022 07:38

| Szerző: Klubrádió

Egyes egyházi iskoláknak sem tetszik, hogy mennyire kevéssé vannak megbecsülve és megfizetve a tanárok, illetve hogy gyakorlatilag megtiltották nekik a sztrájkot, ezért titokban, zárt Facebook-csoportokban szerveződik keddre egy tiltakozás.

Megújult a premontrei iskola Zsámbékon
 
Képünk illusztráció
 
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult és kibővített Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpont avatásán 2020. január 22-én. A kormány 2,8 milliárd forintos támogatásából újult meg a premontrei rend vagyonkezelésében működő központ. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

A Librarius.hu szerint március 1-jén (kedden) reggel 8 és 14 óra között az egyházi iskolák közös polgári engedetlenségi mozgalmat szerveznek, amihez fővárosi és vidéki református, ferences, piarista és más katolikus intézmények csatlakoztak. Vannak olyanok, amelyek már a január 31-én tartott figyelmeztető sztrájkhoz is csatlakoztak annak ellenére, hogy több fenntartó kifejezetten megtiltotta ezt. 

A 24.hu-nak a mozgalom egyik szervezője elmondta, hogy náluk komoly a belső cenzúra, az intézmények levelezőrendszereit nehéz kijátszani, és azért nem neveznek meg a szerdai nap előtt konkrét személyeket vagy iskolákat, hogy azok vezetősége ne tudja valamilyen módon megakadályozni a szerveződést. A mozgalom zárt és titkos Facebook-csoportokban szerveződik, valamint személyes levelezésekben buzdítják részvételre a kollégákat.