„Klubrádió
Reggeli gyors

Tanársztrájk: attól tartanak, hogy kiürült az államkassza

2/05/2022 12:52

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Jogos-e a tanárok bérkövetelése, tervez-e a kormány nekik engedményeket tenni? A tanárok már nem hisznek a kormány szórványos, velük szimpatizáló megszólalásaiban, és az új kormánytól ismét béreik, munkakörülményeik rendezését kérik. A Reggeli gyorsban elhangzott, hogy a béremelés mértékénél fontosabb lenne számukra a garancia, hogy minden évben emelni fogják a fizetésüket.

2022. május 02. Reggeli gyors - részlet 22.05.02. Törley Katalin
06:56
00:00

A parlamenti választási kampányban pár biztató szó is elhangzott a tanárok felé a Fidesz részéről, amikor Gulyás Gergely és Kövér László is egyetértett a pedagógusok követeléseivel, de Törley Katalin franciatanárt, a Tanítanék Mozgalom aktivistáját ezt nem hatotta meg. A Reggeli gyorsban azt mondta, már nem szívesen reménykedik, mert akkor a padlóra zuhannak: "amíg nincsenek garanciák és ajánlatok biztosítékokkal, addig számukra nem jelent semmit, hogy ha egy politikus, megérti a fájdalmunkat, és megsimogatja a buksi fejünket".

Túl régóta várnak és túl súlyos a helyzet, hogy "ilyen empátia rohamokra pozitívan lehessen reagálni" - mondta.

A pedagógus szakszervezetek új javaslatot tesznek az új kormánynak, amiben Törley szerint nincs hova hátrálni. Hiszen eddig semmilyen előrelépés nem történt a sztrájk óta, sőt az akkori súlyos problémák, nem javultak semmit, a munkabér, a munkakörülmények, a pedagógushiány, romlanak, és most is áldatlan állapotok vannak - mondta. "Amíg nem lesz érdemi javulás, újra bele kell állni a tiltakozásba, ami nagyon fájdalmas dolog" - jelentette ki.

 
Tanársztrájk 2022 februárjában
 

 

A kormány a tanárok sztrájkját azzal igyekezett kisebbíteni, hogy azt kommunikálta, a tanárok nagy része nem vett részt a sztrájkban, "majd egy másik felületen is megnyugtatták magukat, hogy a tanárok 87 százalékának elég megtakarításai vannak" - mondta Törley, aki szerint ezek csúnyán csúsztató információk. Ugyanis egy, az anyagi ellehetetlenülés szélén álló tanárnak, aki ráadásul a szakmáját is szereti, nagyon nehéz beleállni a sztrájkba és a polgári engedetlenségbe, mert az súlyos anyagi áldozattal jár. Aki a hó végén éppen csak lavírozza magát anyagilag, elgondolkozik, hogy bevállal-e öt-hat napnyi munkabérkiesést, továbbá különféle fenyegetéseket. Továbbá ez lelkiismereti kérdés is, hiszen jó lenne kiállni, de a tanítványokat sem szívesen hagyják cserben. "Nehéz vállalás" - mondta a tanárnő.

Törley szerint rizikós és nehéz kiállni, de arra lehet számítani, hogy a jövő tanév is hasonló hangulatban fog telni. Törley ugyanis attól tart, hogy "ki van ürítve a kassza". Annak örülne, ha a kormány megtalálná azt a pár százmilliárdot, ami elhanyagolhatónak tűnik a kampány alatt látott osztogatáshoz képest. Hogy a következő tárgyalásokon a szakszervezetek milyen engedményeket tesznek, azzal kapcsolatban Törley homályosan utalt arra, hogy "a garanciális elem, hogy a mindenkori minimálbérhez vagy más sztenderhez kötnék a bérüket, annak a megléte az emelés nagyságánál is fontosabb.