„Klubrádió
A lényeg

Szeptembertől folytatnák a tanársztrájkot

11/08/2022 07:21

Elfogyott a pedagógusok türelme, nem tudnak tovább várni arra, hogy a kormány beváltsa a bérrendezésre vonatkozó ígéreteit, ezért felkészülnek a munkabeszüntetésre — ez lett az eredménye a pedagógusok és a kormány közötti szerdai találkozónak.

 
Illusztráció
Pixabay
 

 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja szeptemberi sztrájkról beszélt, miután nem kaptak érdemi válaszokat az oktatásban dolgozók béremelésével kapcsolatban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól.

A szakszervezet szerint sok intézmény törvényesen el sem tudná kezdeni a tanévet a tanárhiány miatt.

A kormány a pedagógusoknak is azt állította, hogy az Európai Bizottság (EB) válaszára várnak, mert a cél, hogy a bérek 2028-ra a mostani 60 helyett érjék el a hazai diplomás átlagkereset 80 százalékát, és vállalnák, hogy 2029-ig inflációkövetővé teszik a fizetéseket. A pedagóguséletpálya-modell, valamint a bérek rendezésére összesen mintegy 400 milliárd forint uniós forrást szánnának.

Sőt, Nagy Erzsébet szerint a kormány képviselői már azt is megemlítették, hogy a korábban megígért 10 százalék helyett 2023-tól 14 százalékos pótlékemelést kaphatnak a pedagógusok, és attól sem zárkóznának el, hogy a pótlékot alapbéresítsék, erről azonban még nem született döntés. Nagy Erzsébet szerint bár a kormány elkezdte fokozni az ígéreteket, a tárgyalás sikertelen volt, a szakszervezetek ugyanis nem újabb ígéretekre várnak, írja a Népszava.