„Klubrádió
A lényeg

Az Orbán-kormány beismerte az EU-nak, hogy alacsony a pedagógusok bére, pénzt kér a hibák orvoslására

10/08/2022 08:04

| Szerző: Klubrádió

Az Orbán-kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, a bérfejlesztés eredményeként elért bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig – derült ki a kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott, a 2021-2027-es időszakra szóló "Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű stratégiából.

Benyújtotta a kormány az Európai Bizottsághoz a 2021-2027-es időszakra szóló "Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű dokumentumot, amely többek között a pedagógusok magyarországi helyzetét is értékeli. A dokumentumot kivonatoló Népszava szerint az írásban több olyan pontot is elismer a kormány, amit az utóbbi években kritikaként hoztak fel vele szemben:
– a 2013-ban bevezetett pedagógus-életpályamodellnek komoly hibái vannak;
– az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya;
– a magyarországi pedagógusok kereseti helyzete számottevően elmarad az európai átlagtól; és hogy ezekkel a problémákkal sürgősen kezdeni kell valamit.

Diákok a Tanárokért - Szolidaritási menet Budapesten
Budapest, 2022. március 16. A Diákok a tanárokért elnevezésű szolidaritási menet résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. március 16-án, a határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdetének napján. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Ha a kormány megkapja az erre szánt pénzeket, akkor a terveik szerint 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérheti a a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, továbbá a következő néhány évre inflációkövetővé tenné a tanárok fizetését írja a Népszava.

A pedagógus életpályamodell, és így a bérek fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, vagyis mintegy 400 milliárd forintot szánnának.

A magyarországi pedagógusok átlagbére 2020-ban a diplomás átlagbér 63,6 százaléka volt, míg az EU és az OECD országok esetében 80-90 százalék