„Klubrádió
A lényeg

PSZ: Milyen erkölcsi alapokon oktat ki minket a kormány?

1/09/2022 13:46

| Szerző: Klubrádió

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levelet küldött a pedagógus-szakszervezeteknek, amelyben azt kérte tőlük, ne támogassák a polgári engedetlenséget, mert rossz példát mutatnának a fiataloknak. Erre reagált Totyik Tamás, a PSZ alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol úgy fogalmazott: "Azt a levelet rossz címre küldte a kormány, (...) milyen erkölcsi alapokon oktatnak ki minket"? Kiderült az is: sztrájkot szerveznek, ebből november végére lehet valami

Maruzsa szerint a pedagógusok azzal, hogy nem tartják be a szabályokat, rossz példát mutatnak a diákoknak is: "az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk és milyeneket nem". Úgy véli, ennek a magatartásnak nem csak morális veszélye lehet, hanem akár később ösztönözheti is a diákokat arra, hogy a joggal összetűzésbe kerülve a bíróságok vagy hatóságok szankcionálják őket.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke erre úgy reagált: „Azt a levelet rossz címre küldte a kormány, (...) milyen erkölcsi alapokon oktatnak ki minket”? Szerinte a szakszervezetek nem szerveznek polgári engedetlenséget, sőt arra biztatják kollégáikat, hogy tartsák be a jogszabályokat. Beszéde előtt egy fehér kisszéket tett maga elé. Azt kérte minden állami iskolában dolgozó pedagógustól, tegyenek ők is hasonlóan, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lekuporodjon a sámlin hozzájuk, és meghallgassa végre panaszaikat.

Egyébként fekete esernyőkkel a háttérben, fekete ruhában tartott tanévnyitó sajtótájékoztatót a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezetése, a sötét viseletre szerintük azért volt szükség, mert a tanév kezdetével gyászolnak. Felolvasták nyilatkozatukat, amit a nemzetközi sajtónak és szervezeteknek is eljuttatják. Polgári engedetlenségre továbbra sem biztatják a tanárokat, de sztrájkot szerveznek, ebből november végére lehet valami.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke csütörtökön a tanévnyitó sajtótájékoztatóján azt mondta: odáig jutottunk, hogy a tanárok azt tanácsolják a tanítványaiknak, ne legyenek pedagógusok. Bejelentette, a PSZ országjárásba kezd, hogy a legkisebb falvakba is eljuttassák üzenetüket: nincs hova hátrálni, nem kell tűrni.

Gosztonyi Gábor alelnök felolvasta a kiáltványukat, amelyet a nemzetközi sajtónak és olyan szervezeteknek is eljuttatnak, mint például az Európai Bizottság képviselete és az Európai Szakszervezeti Szövetség oktatási bizottsága. A kiáltvány a közoktatás problémáira világít rá, ezekből a legfontosabbak:

  • a pedagógusok bére a felsőfokú végzettségűek fizetésének a 60 százaléka,
  • azoknak, akik segítik a munkájukat, például a gyógypedagógusoknak, pedagógiai asszisztenseknek a bére már 2008 óta nem emelkedett,
  • évente több ezer tanár megy nyugdíjba, és nincs utánpótlás,
  • az általános iskolák ötödében képesítés nélkül dolgoznak.

Ezek miatt továbbra is béremelést, a munkaterheik csökkentését és alkotmányos sztrájkjoguk visszaállítását követelik.

(via Telex, kiemelt kép: MTI/Soós Lajos, illusztráció)