„Klubrádió
A lényeg

Egy budakalászi iskolában már három napja tart a tanárok polgári engedetlensége

7/09/2022 13:35

| Szerző: Klubrádió

Szerdán is folytatódott a polgári engedetlenség több iskolában, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára, a Szentistvántelepi Általános Iskola öt tanára nem vette fel a munkát. Utóbbi, a budakalászi iskola tanárai már harmadik napja nem veszik fel a munkát.

Ahogy a Tanítanék Mozgalom pénteken bejelentette, hétfőtől gördülő polgári engedetlenséget javasolnak. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni.

Szerdán a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium munkabeszüntetéséhez csatlakozó tanárai közleményükben azt írták: „A nagyon alacsony fizetések következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát kényszerűségből, már olyan iskolákból is távoznak, ahol ez korábban sosem volt gond, és akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni – ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához, a diákok és tanárok közösségeinek gyengüléséhez vezet”. Ők nem csak szerdán, hanem csütörtökön is folytatják a polgári engedetlenséget.

A Pest megyei Budakalászon található Szentistvántelepi Általános Iskola polgári engedetlenséghez csatlakozó öt pedagógusa már harmadik napja nem veszi fel a munkáját

Hétfőn a meghirdetett gördülő polgári engedetlenséghez csatlakozott még a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára és a Kölcsey Ferenc Gimnázium körülbelül 30 tanára. Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumból is többen csatlakoztak. A Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára egy flashmobot is szervezett hétfő délelőttre a Nyugati térre.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Klubrádióban elmondta, mi a probléma a tanárok sztrájklehetőségeivel: a sztrájktörvény az oktatásban szinte lehetetlenné teszi a sztrájkot. Azt mondja, meg kell határozni a még elégséges szolgáltatást. Ehhez a kormánnyal meg kell állapodni, hogy az oktatási intézményekben milyen feltételek mellett van biztonságban a gyerek azzal együtt is, hogy a pedagógusok megtagadják a munkát. Ez kötelezettsége lett volna a kormánynak és nekik egyaránt, ők le is tettek egy javaslatot az asztalra, de ezzel a kormány nem nagyon foglalkozott, macerásnak gondolta ezt az eljárást, és a januári figyelmeztető sztrájkjuk után úgy döntött, februárban kiadott egy kormányrendeletet a még elégséges szolgáltatásról. Március 16-tól kezdve még így is tudtak sztrájkolni, noha az órák 50 százalékát meg kell tartani (azt viszont nem határozták meg, mikor kell ledolgozni a másik 50-et),és a sztrájkoló nem kap fizetést. Ezt a rendeletet a nyáron aztán törvénybe is foglalta a kormány. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tanár lyukasórájában sztrájkolhat, miközben nem kap fizetést – összegezte.

(MTI/Koszticsák Szilárd)