„Klubrádió
Esti gyors

Törley Katalin: Hólabdaszerű részvételnövekedésre számítok az oktatásügyi tiltakozásokban

5/09/2022 20:03

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Tudható, hogy a kormány folyton méricskéli a közvéleményt, ezért, ha érzékelhető mértékű lenne a tanárok ügyének társadalmi támogatottsága, akkor lépésre lehetne bírni az oktatásirányítást. Hozzátette, hólabdaszerű részvételnövekedésre számít: a csatlakozási kedvet növelni fogja, ha a bizonytalan iskolák látják, hányan vesznek már részt a polgári engedetlenségben – nyilatkozta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója az Esti gyors című műsorban.

2022. szeptember 05. Esti gyors részlet - 2022.09.05. Törley Katalin
07:12
00:00

Még nem csatlakoztak elegen az oktatási rendszer állapota ellen tiltakozó tanárok mozgalmához, de nem is várta ezt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója és a polgári engedetlenség egyik főszervezője. A pedagógus szerint hosszú tanulási folyamat, amíg a passzív tanárok is rájönnek, bele kell állniuk az elégedetlenségbe, ha jobb körülményeket akarnak kiharcolni maguknak. Hozzátette, hólabdaszerű részvételnövekedésre számít: a csatlakozási kedvet növelni fogja, ha a bizonytalan iskolák látják, hányan vesznek már részt a polgári engedetlenségben.

Ugyanakkor az oktatásirányítás felé sem sikerült még átütő sikert elérniük a tiltakozó pedagógusoknak. Törley több mint 10 éves tanári pályájának tapasztalatai alapján azt mondta, nagyon nehéz feladat választ kapni a kormánytól oktatási ügyekben. Holott minden államnak feladata lenne, hogy ellássa alrendszereit, köztük az oktatást. De a magyar kormány nem gazdálkodik jól az adóforintokkal, nem tesz eleget kötelességének e tekintetben – mondta.

Törley nem vitatja el a katonák és a rendőrök illetményének emelésének indokoltságát, bár azt már sokkal felháborítóbbnak tartja, hogy a Vodafone felvásárlására költött 715 milliárd forint feléből lehetett volna rendezni a tanárok bérét. A helyzet tarthatatlan mondta Törley Katalin. A tanári bérek inflálódása válsághelyzetbe taszították az oktatást, mivel sok iskolában alig van már, aki tanítson – tette hozzá.

A Tanítanék alapítója szerint azt a kérdést kell feltenniük a társadalom szélesebb rétegei felé, vajon megengedheti-e magának egy ország, hogy több millió gyerek ne részesüljön kellő oktatásban. Ha a kormány azt mérné a közvélemény-kutatásaiban, hogy sokakat elégedetlenséggel tölt a közoktatás állapota, akkor lépésre lehetne kényszeríteni az oktatásirányítást. Bár az csak a probléma megoldásának 0. lépése volna, ha a kormány beismerné az oktatási rendszer állapotának tarthatatlanságát, már ez is nagy eredmény lenne – nyilatkozta Törley.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Esti gyors/Interjú Törley Katalinnal
2022. szeptember 05, hétfő 18:16
Riporter: Dési János