„Köszönjük,
A lényeg

A tanárokért tüntetnek több ezren Budapesten

2/09/2022 16:29

| Szerző: Klubrádió

Az oktatás nemzeti ügy - tanévnyitó tüntetés címmel szeptember 2-ra hirdettek demonstrációt Budapesten, a Bazilika előtti térre, amely fél öt körül megtelt. A tanárok mellett és a jobb oktatásért szervezett tüntetés résztvevői a Szent István térről a Belügyminisztériumhoz, majd a Fővám térre értek. Becslések szerint tízezren lehetnek.

„Kedves Diáktársak, Pedagógusok, Szülők, Nagyszülők, Felelős Állampolgárok! Az oktatásban eltöltött éveink lehetővé tették, hogy első kézből éljük át a rendszer összeomlását, míg a felelősök ölbe tett kézzel, díszpáholyból szemlélték azt. Bőrünkön tapasztaljuk: A kormány tanárainkhoz való méltatlan viszonyulását; a diákokra egyre súlyosabban nehezedő tantervi elvárásokat; az épületek és azok körülményeinek olykor kritikán aluli állapotát és nem utolsó sorban az oktatásra jutó (kormányzati) figyelem, szakmai párbeszéd és egyeztetés teljes hiányát. Ezen okokból kifolyólag álltunk a pedagógusok mellé szolidaritási menettel március 16-án, és ezért folytatjuk a küzdelmet továbbra is. Javulás továbbra sem történt, így kérünk minden felelős állampolgárt, hogy álljon ki magáért, a gyerekeiért, és a jövőért! Gyertek el és hallassuk közösen a hangunkat, mert AZ OKTATÁS NEMZETI ÜGY” – írták a szervezők, a Diákok a Tanárokért nevű szervezet a meghívóban.

"Nem gondoljuk, hogy a döntéshozó politikusok véleménye egy ilyen egy délutános program hatására hirtelen megváltozik, de a kitartó tüntetések, a hangunk folyamatos hallatása az egyetlen módszerünk, amiben egyáltalán reménykedhetünk, hogy bizonyos idő után elérhetünk változást. Nekünk az a szerepünk, hogy támogassuk a tanárainkat" – mondta a Reggeli gyorsban Strbka Anna, a tanévnyitó tüntetés egyik szervezője és egyben felszólalója. 

 Ennyien voltak negyed öt körül a téren (fotó: Klubrádió)
  
 

A Szent István tér négy óra után megtelt, a szervezők az embereket a tér közepe felé terelték, hogy többen beférjenek. „Tanárainkkal vagyunk” feliratú molinó mögött gyűltek össze és indultak el a résztvevők, akik a program szerint a Belügyminisztériumhoz, majd a Fővám térre mennek. Azt skandálták: „Tanár nélkül nincs jövő!”, „Szabad ország, szabad oktatás”, illetve: „Fizessétek ki a tanárainkat!”. Olyan táblákat lehetett látni a tüntető fiataloknál, mint „Tudni akarok”, „Tudás az álmom, nem rabszolgaság”, „Holnap ki fog tanítani?”, „Elüldöztétek az osztályfőnökünket”.

A tanárok mellett és a jobb oktatásért szervezett tüntetésen lehetett látni a többi között a Tanítanék Mozgalom, az Illyés Gyula Gimnázium zászlaját is. A Szent István Gimnázium tanárai képpel köszönték meg a szolidaritást.

A tömegben feltűnt Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért politikusa és párttársa, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. Karácsony kockás ingben van, ami a tanári tiltakozások szimbólumává vált az elmúlt években. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is kiment a tüntetésre. Megérkezett Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt és családja is, kockás zászlóval jöttek Hódmezővásárhelyről.

A tömeg vége még a Bazilika előtt volt, amikor az eleje elért a Széchenyi István térre, ahol a Belügyminisztérium épülete is van. A BM-nél „Szia, Pintér Sanyi”-val köszöntek a tüntetők a miniszternek, de átadni nem sikerült petíciójukat. Innen a Fővám tér volt a cél és felhangzott a Kossuth nóta. „Rendes tanárnak rendes bért” és „Fizessétek meg a tanárainkat!” hangzott fel leggyakrabban. A tömeg a Vörösmarty téren át lassan a Fővámra ért, a 444 becslése szerint tízezren lehetnek.

(via Telex, 444, kiemelt kép: Klubrádió)