„Klubrádió
Reggeli gyors

Az a szerepünk, hogy támogassuk a tanárainkat

2/09/2022 12:31

| Szerző: Klubrádió

"A kitartó tüntetések, a hangunk folyamatos hallatása az egyetlen módszerünk, amiben egyáltalán reménykedhetünk, hogy bizonyos idő után elérhetünk változást a kormánynak a pedagógusokhoz való hozzáállásában" – mondta a Reggeli gyorsban Strbka Anna, az "Az oktatás nemzeti ügy - tanévnyitó tüntetés" egyik szervezője, felszólalója, érettségi előtt álló diákaktivista.

2022. szeptember 02. Reggeli gyors - részlet 22.09.02. Strbka Anna
10:50
00:00

"Kedves Diáktársak, Pedagógusok, Szülők, Nagyszülők, Felelős Állampolgárok! Az oktatásban eltöltött éveink lehetővé tették, hogy első kézből éljük át a rendszer összeomlását, míg a felelősök ölbe tett kézzel, díszpáholyból szemlélték azt. Bőrünkön tapasztaljuk: A kormány tanárainkhoz való méltatlan viszonyulását; a diákokra egyre súlyosabban nehezedő tantervi elvárásokat; az épületek és azok körülményeinek olykor kritikán aluli állapotát és nem utolsó sorban az oktatásra jutó (kormányzati) figyelem, szakmai párbeszéd és egyeztetés teljes hiányát. Ezen okokból kifolyólag álltunk a pedagógusok mellé szolidaritási menettel március 16-án, és ezért folytatjuk a küzdelmet továbbra is. Javulás továbbra sem történt, így kérünk minden felelős állampolgárt, hogy álljon ki magáért, a gyerekeiért, és a jövőért! Gyertek el és hallassuk közösen a hangunkat, mert AZ OKTATÁS NEMZETI ÜGY"
 – írják a szervezők Az oktatás nemzeti ügy - tanévnyitó tüntetés címmel szeptember 2-ra meghirdetett demonstráció Facebook-oldalán.

Strbka Anna, a péntek délután 4 órakor kezdődő szolidaritási tüntetés egyik szervezője elmondta, hogy a Szent István Bazilikától a Belügyminisztérium előtti téren át a Fővám térre tervezett séta utáni felszólalásokban négy pontra fókuszálnak majd a beszédek: "Megoldást a tanárhiányra!; Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!; Élhetőbb körülményeket az iskolákban!; Figyelmet az oktatásra!". Az is céljuk, hogy minél több szemszögből világítsák meg a problémát, ezért lesz a felszólalók között szülő, tanár, illetve diákok, akik közül van, aki vidéki- és van, aki budapesti gimnáziumban tanul, sőt olyan diák is mond beszédet, akinek szüneteltetnie kell a tanulmányait, hogy a megélhetését biztosítani tudja.

"A tanárhiányt a budapesti, úgynevezett elitgimnáziumokban tanuló fiatalok is érzik. Egyes tanároknak a megengedett óraszámnál is többet kell felvenniük, ami nem normális elvárás emberektől, főleg nem ilyen fizetésért" – mondta az érettségi előtt álló diák.

Strbka Anna elmondta azt is, hogy ez a felelős, együttérző diákmagatartás azoknak a tanároknak is köszönhető, akik eddig is aktívan támogatták a tanulók kritikus gondolkodását, az önmagukért való kiállást. Éppen ezért kötelességüknek is érzik, hogy értük is kiálljanak, így is kifejezzék szolidaritásukat, segítsék őket céljaik elérésében, minimum ennyivel "tartoznak" nekik.

Diáktüntetés a Tanárokért 2022. március 18-án Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren Fotó: Facebook
 

"Nem gondoljuk, hogy a döntéshozó politikusok véleménye egy ilyen egy délutános program hatására hirtelen megváltozik, de a kitartó tüntetések, a hangunk folyamatos hallatása az egyetlen módszerünk, amiben egyáltalán reménykedhetünk, hogy bizonyos idő után elérhetünk változást. Nekünk az a szerepünk, hogy támogassuk a tanárainkat" – mondta a Reggeli gyorsban Strbka Anna, a tanévnyitó tüntetés egyik szervezője és egyben felszólalója

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Strbka Annával
2022.09.02., péntek 07:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert