„Klubrádió
A lényeg

"Nincs tanár, nincs jövő": sok ezren tüntetnek Budapesten

2/09/2022 18:32

| Szerző: Klubrádió

Sok ezren tüntettek pénteken délutántól estig Budapesten a tanárokért. A demonstráció a Bazilika előtt indult, ahol megtelt a tér, majd a Belügyminisztérium elé, végül a Fővám térre vonultak, amely szintén megtelt, és ahol beszédek hangzottak el. A diákok virrasztással folytatják akciójukat négy gimnázium előtt. A tüntetésen nagy kockás zászlót lógattak ki a Szabadság hídra, majd a végén felvonultak "a magyar oktatás rabjai".

2022. szeptember 02. Esti gyors - részlet 21.09.21. Molnár Tamás
03:53
00:00

Az oktatás nemzeti ügy – tanévnyitó tüntetés címmel szeptember 2-ra hirdettek demonstrációt Budapesten, a Bazilika előtti térre, amely fél öt körül megtelt. A tanárok mellett és a jobb oktatásért szervezett tüntetés résztvevői a Szent István térről a Belügyminisztériumhoz, majd a Fővám térre értek. Becslések szerint tízezren lehetnek. A Klubrádió első videóját a demonstrációról itt nézhetik meg:

A Fővám téri színpadon elismételték a tüntetés fő céljait:

  • A kormány találjon megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Figyelmet az oktatásra a kormány részéről, mert az oktatás nemzeti ügy!

Diákok álltak színpadra a tanárokért tartott budapesti tüntetésen, és percekig skandáltatták a tömeget: a legtöbbször az hangzott el, hogy "Nincs pénz, nincs tanítás", illetve "Nincs tanár, nincs jövő".

Az egyik felszólaló diák elmondta: következő akcióként szeptember 4-én vasárnap este 7-től négy gimnázium előtt fognak virrasztani egészen szeptember 5-én reggel 9-ig. Ezt a megmozdulást a Szent István Gimnázium, Óbudai Gimnázium, Vörösmarty Gimnázium, Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium előtt szervezik.

Tudósítónk szerint meg is telt a Fővám tér, többgenerációs a tüntetés, rengeteg a diák, de könnyen észre lehet venni, hogy kik a tanárok és kik a támogatók. Sokan jöttek kockás ingben, ami a korábbi tanártüntetések szimbóluma, és kérték is a szervezők, hogy ezt vegyék fel. Jelenleg a Szabadság híd lábánál gyűltek össze és ott le is zárták a forgalmat. 

Ezután Molnár Áron színész, aktivista arról beszélt, hogy ahogy most kiálltak a fiatalokért, a tanárokért, ugyanúgy ki kell állni a következő olyan csoportért, amelynek sérülnek az érdekei. Azt hangsúlyozta, hogy sokan jöttek katások és rezsikárosultak közül is. Úgy tudja, több iskola igazgatója megtiltotta, hogy kockás ingben menjenek be a tanárok az intézménybe. "Szerveződjetek!" – szólította fel a fiatalokat, és a tömegbe dobta Gene Sharp Diktatúrából demokráciába című könyvét.  

A második felszólaló Nagy Zsolt színész volt, aki a beszéde elején szemléltette, mi lenne velünk oktatás nélkül: artikulálatlanul hangokat adott ki, de nem formált szavakat. Szerinte még a miniszterelnök is így beszélne, ha nem tanították volna.

"Éhen akarsz halni?" – kérdezte az apja a pályaválasztás idején attól a fiatal magyar-latin szakos tanárnőtől, aki szintén felszólalt a tüntetésen. Havas-Kovács Dominika válasza akkor is és most is ugyanaz volt: igen, tanítani szeretnék. Szerinte a pedagógusokat nem a hosszú nyári szünet motiválja, nem csak egy szakmát választanak, hanem egy hivatást, de hivatástudatból nem lehet gázszámlát fizetni.

"Hányszor voltál abban a kínos szituációban, hogy ültél a vécén, és nem volt vécépapír?" – tette fel a kérdést a rossz iskolai állapotokat bemutatva Franta Ákos diák. Azzal folytatva, hogy ki ne ismerné az omló vakolatot, a kéréseket, hogy a szülők hozzanak be fénymásolópapírt, a rossz, de most még 20-30 százalékkal dráguló menzát is.

"Hatalmas stadionokat és gyönyörű tűzijátékokat szerveznek, de az iskoláink falai omladoznak" – mondta Tóth András roma diák. Hozzátette: évek óta le akar érettségizni, de nem tud, mert a kormánytól nem kap támogatást, ezért dolgoznia kell.

A Klubrádióban is megszólaló Strbka Anna, az utolsó felszólaló, az Eötvös József Gimnázium végzős diákja megköszönte mindenkinek a részvételt. Hangsúlyozta, az oktatás nem csak a tanárok problémája, még csak nem is a diákoké, hanem mindenkié, akiket bármennyire is foglalkoztat Magyarország és a magyar társadalom jövője. Arról már letett, hogy hamar lesz változás, talán majd a gyerekeik jó oktatást kapnak. Sztrájkra biztatta a tanárokat, azt üzente nekik: mögöttük állnak. Egy buta országot könnyű befolyásolni, akarjuk mi ezt? – tette fel a kérdést.

Az oktatásért tüntetők egy nagy méretű kockás zászlót tűztek ki a Szabadság hídra. A tüntetés hivatalos része egy performansszal zárult, amelyen felvonultak „a magyar oktatás rabjai”. A diákok rabláncban, fehér maszkban vonultak fel a színpadra, rajtuk egy-egy felirattal. A végén feltették a kérdést a tömegnek: rabok legyünk vagy szabadok? – Szabadok! – zúgta a tömeg, és a diákok ledobták magukról a rabláncot.

(via Telex, 444)