„Klubrádió
A lényeg

Részt vett a polgári engedetlenségben, felmentették a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét

9/09/2022 15:49

| Szerző: Klubrádió

A tankerület felmentette pozíciójából Dezsőfi Györgyöt, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert a szóbeli indoklás szerint élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető pozíciója miatt nem tehette volna meg.

Dezsőfi György a Telexnek azt mondta: a tankerület igazgatója személyesen adott át neki egy határozatot, amelyben az szerepelt, hogy hétfőtől visszavonják az igazgatóhelyettesi megbízását. Indoklás azonban nem volt a levélben, csak annyi, hogy azt három munkanapon belül írásban kérheti. Ezt Dezsőfi már meg is tette.

A tankerület igazgatója szóban azt mondta neki: a felmentésének az az oka, hogy élére állt a polgári engedetlenségnek, holott ezt vezető beosztása miatt nem tehette volna meg.

Dezsőfi szerint ő nem állt élére a tiltakozásnak, csak részt vett benne. Azért is lepte meg a döntés, mert az előző félévben is csatlakozott a polgári engedetlenséghez, akkor meg is kérdezte erről az iskola igazgatóját, aki azt mondta: mindenkinek egyéni döntése, hogy részt vesz-e a munkabeszüntetésben.

Tíz éve az iskola igazgatóhelyettese, szerinte a menesztése nem áll arányban az elkövetett vétséggel. Ennek ellenére az iskolában szeretne maradni, mint matematika-fizika tanár, mert szeretik a gyerekek, kollégái. Azt mondta, mindenkit váratlanul ért a döntés és most emiatt több dolgot újra kell tervezni az iskolában.

Pilz Olivér, a gimnázium tanára ugyancsak a Telexnek azt mondta: petíciót fognak aláírni, hogy helyezzék hatályon kívül az elmarasztaló határozatot, és jogi segítségért is fordulnak.

Azt is mondta: kijöttek a tankerülettől, összehívták azokat, akik részt vettek a polgári engedetlenségben, és mindenkinek kiosztottak egy levelet. Ez volt az a levél, amelyben a tankerület kirúgással fenyegeti a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat.