„Klubrádió
Esti gyors

Pilz Olivér: Apró szikrákból tevődik össze a nagy bumm

12/09/2022 19:53

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Kétfajta reakció érkezett a pedagógusoktól arra az egyenlevélre, amelyben a tankerület kirúgással fenyegette meg azokat, akik korábban részt vettek a polgári engedetlenségben. Vannak, akiket eltántorított a további tiltakozástól, de vannak, akiket csak jobban feltüzelt az oktatásirányítás fenyegetőzése. Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanára szerint az utóbbiaknak vannak többen, ezt támasztja alá az is, hogy a gimnázium által szervezett hétfői szolidaritási akcióban közel háromezren vettek részt többek között az iskola volt és jelenlegi diákjai, szülők, illetve a tanárok is.

2022. szeptember 12. Esti gyors - részlet 2022.09.12. Pilz Olivér
06:29
00:00

Háromezren csatlakoztak a miskolci Hermann Ottó Gimnázium köré szervezett fekete ruhás élőlánchoz. A demonstrációval a tantestület elsősorban szolidaritását kívánta kifejezni az iskola igazgatóhelyettese, Dezsőfi György iránt, akit azért mentett fel pozíciója alól a tankerület, mert részt vett a polgári engedetlenségi megmozdulásban – mondta Pilz Olivér az iskola közalkalmazotti tanácsának elnöke. Elsődleges követelésük, hogy az igazgatóhelyettest visszahelyezzék pozíciójába. Hozzátette, ennek megvalósulása esetén is folytatják a tiltakozást az oktatási rendszer javítása és a pedagógusbérek rendezése érdekében. Továbbá azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a tankerület kirúgással fenyegette meg a polgári engedetlenséghez csatlakozó pedagógusokat.

Pilz elmondása alapján a gimnázium körülbelül 800 méter kerületű körzetében közel háromezer feketeruhás demonstráló csatlakozott az élőlánchoz. A tömegben jelen voltak nyugdíjas és aktív pedagógusok, az iskola volt és jelenlegi tanulói, illetve szülők is. Pilz szerint erőt ad nekik, hogy az ország távoli pontjain is szerveztek szolidaritási akciókat.

A pedagógus szerint akkor fognak sikereket elérni, hogyha a tiltakozásukhoz elegen csatlakoznak, és létrejön az a kritikus tömeg, amely már megfélemlíti a hatalmat. Pilz bizakodó a csatlakozók számát tekintve, mivel miután a tankerületek kirúgással fenyegették meg a polgári engedetlenségben résztvevő tanárokat, többeket feltüzelt a megfélemlítés, mint akiket eltántorított. Pilz a tiltakozó pedagógusok és a velük szolidaritást vállaló civilek jelenlegi közhangulatáról azt mondta, "apró szikrákból tevődik össze a nagy bumm."

A sztrájkhoz való alkotmányos jog ellehetetlenítéséről, illetve polgári engedetlenség jogi következményeiről Sziklai Tamás, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület elnöke beszélt szintén az Esti Gyors című műsorban.

2022. szeptember 12. Esti gyors - részlet 2022.09.12. Sziklai Tamás
08:57
00:00

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Pilz Olivérrel
2022. szeptember 12., hétfő 18:16
Riporter: Dési János
Esti gyors/Interjú Sziklai Tamással
2022. szeptember 12., hétfő 18:23
Riporter: Dési János