„Klubrádió
A lényeg

PDSZ: Felfüggesztéssel fenyegetik a polgári engedetlenséget választó tanárokat

9/09/2022 12:13

| Szerző: Klubrádió

A PDSZ szerint a tankerületek munkatársai személyesen keresik fel a pedagógusokat, és adják át a levelet, amelyben arról tájékoztatják a polgári engedetlenséget választó tanárokat, hogy felfüggeszthetik őket. A Pedagógusok Demokraatikus Szakszervezete azt javasolja, senki ne igazolja aláírásával, hogy elfogadta a levél tartalmát.

"Sajnálattal értesültem arról, hogy Ön 2022. szeptember 5. napján 8-10 óráig tartó időtartamban nem vette fel a munkát. Miután ebben az időben jogszerű sztrájk nem lett hirdetve, Ön jogosolatlanul maradt távol a munkától" – írják a tankerületek azoknak a tanároknak levélben, akik polgári engedetlenségbe kezdtek – olvasható egy, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által megosztott levélben.

A PDSZ szerint a tankerületek munkatársai személyesen keresik fel a pedagógusokat, és adják át a levelet, amelyben úgy fogalmaznak: "amennyiben a munkafelvételt ismételten megtagadja, az a közalkalmazotti jogviszonyból eredő, lényeges kötelezettségének szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének minősül", és alapot ad a munkáltatónak a dolgozó rendkívüli felmentésére.

A PDSZ éppen ezért azt javasolja a pedagógusoknak, véletlenül se írják alá a levelet, ne legyen olyan értelmezése, hogy elfogadják ezt a jogkövetkezményt.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a hvg.hu-nak elmondta, a tanároknak személyre szóló levelet adnak kézbe a tankerületek munkatársai. A PDSZ eddig a Kőbányai Széchenyi István Magyar Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából, a Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnáziumból, és egy Budapest agglomerációjában található iskolából kapott jelzést, hogy ilyen levelet adtak át a pedagógusoknak.

A szervezet arra kéri az érintett dolgozókat, hogy kérjenek másolaatot a levélből, és küldjék el PDSZ-nek