„Klubrádió
Esti gyors

Zeller Judit: A tankerületek megfélemlítéssel vennék el a tanárok kedvét a sztrájktól

9/09/2022 20:14

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok arról kaptak értesítést a tankerületüktől, hogy ha ismételten munkabeszüntetést követnek el, akkor elveszíthetik az állásukat. Zeller Judit, a TASZ magánszféraprojektjének szakértője szerint a tankerületek a megfélemlítés klasszikus formájával igyekeznek elkerülni, hogy konkrét jogi lépéseket kelljen a pedagógusok ellen tenniük. Az Esti gyorsban Zeller Judit arról is beszélt, hogy a tankerület pont a tanárokat védő közalkalmazotti törvényt semmibe véve él vissza a hatalmával.

2022. szeptember 09. Esti gyors - részlet 2022.09.09. Zeller Judit
08:14
00:00

Pénteki hír, hogy felmentették a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, miután részt vett az iskola polgári engedetlenségi akciójában. A pedagógus a felmentés okáról indoklást kért a tankerülettől, ugyanis a munkáltató csak olyan ürüggyel mondhatja fel a munkavállalója szerződését, ami az adott munkával összefügg – mondta Zeller Judit, a TASZ jogásza. Kifejtette, a munkavállalói szabadságjogok közé tartozik, hogy adott esetben egy tanár a tiltakozása kifejezéseként ne tartsa meg a tanóráit. A tankerület nem rúghat ki egy pedagógust azért, mert nem tetszik neki a véleménye. Ha mégis ez lenne a helyzet, akkor a bíróság érvénytelennek nyilváníthatja a pedagógus menesztését.

Konkrét kirúgások még nem történtek máshol, ugyanakkor a tankerületek levélben fenyegették meg a tanárokat, hogy a következő munkabeszüntetés esetén elbocsáthatják őket. Zeller Judit szerint nem mindegy, hogy egy tanár azért nem dolgozott, mert hanyag volt, vagy azért, mert ezzel kívánta kifejezni tiltakozását. Előbbi esetben jogos a menesztése. Utóbbiban viszont a szabad véleménynyilvánítás joga megilleti a pedagógusokat, emiatt pedig nem bocsáthatják el őket – mondta a jogász.

Már az is probléma, hogy egyáltalán megszülettek olyan levelek, amelyek kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat. A jogvédő szerint ez klasszikus példája annak, amikor tiltakozókat igyekszik a hatalom elhallgattatni. A tankerület bepróbálkozott a fenyegetéssel, hátha ez elveszi a pedagógusok kedvét a további szerveződéstől – mondta. Szerinte ez a fajta fenyegetés még nem éri el azt a szintet, hogy jogi kategóriába tartozzon, legfeljebb szerencsétlen munkáltatói kommunikációnak lehet nevezni. Ugyanakkor a munkajog épp azért létezik, hogy a jogtalan elbocsátásoktól védje a közalkalmazottakat, a tankerületek pedig jelenleg épp ezzel készülnének visszaélni – nyilatkozta Zeller Judit. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Zeller Judittal
2022. szeptember 09., péntek 18:31
Riporter: Selmeci János