„Klubrádió
A lényeg

A Radnótiban is polgári engedetlenség zajlik

9/09/2022 07:55

Pénteken reggeltől folytatja a polgári engedetlenségi mozgalmat az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola 66 tanára, mert az előző tanévben felfüggesztett akció óta a kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelenek maradtak, és nem látni érdemi változást az oktatás terén.

A problémákról hallgassa meg, vagy olvassa el Törley Katalinnal, a Tanítanék Mozgalom alapítójával készült interjút.

A Hvg.hu felsorolja, hogy a tavaly az ország harmadik legjobb iskolájának tanárai milyen indokokat hoztak fel: évek óta kevesebb fiatal tanár kerül be a közoktatásba, mint ahányan elhagyják a pályát, illetve nyugdíjba mennek. A pályán maradók megélhetési gondokkal küzdenek, miközben az EU-s országok tanáraihoz képest kimagaslóan sokat dolgoznak: a heti 22-26 óra nem a munkaidő, csak annak tanteremben töltött része.

A tananyag mennyisége, minősége miatt nem jut elég idő diákjaik készségfejlesztésére, egyes tantárgyaknál nyílt politikai szándék irányítja a Nemzeti Alaptanterv összeállítását, olyan tankönyveket, taneszközöket kell használniuk, amelyek többsége nem szolgálja, hogy diákjaik a 21. században jól használható tudást kapjanak. 

"Mindezek felett a kormányzat a kormányzat képviselői lenézően, cinikusan kommunikálnak velük, agresszívnek és erkölcstelennek állítják be őket, minden tiltakozásuk mögött politikai szándékot sejtenek". A sztrájkjoguk "hallatlan megcsorbítása" miatt választották a polgári engedetlenséget.