„Klubrádió
Útszélen

Félkifli, okostelefon

24/09/2022 07:40

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

Vannak régiók, ahol zugpénzintézetek arra veszik rá az éhező, ám ingatlannal rendelkező embereket, hogy vegyenek részletre telefont. Amelyen aztán a friss tulajdonos azon nyomban potom pénzen továbbad, a pénzen bevásárol egy hétre a családjának.

2022. szeptember 22. Útszélen (2022. szeptember 22., csütörtök 15:00)
45:25
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Sok minden megváltozott az okostelefonok korában. Most emeltek például vádat két mohácsi rendőr ügyében, akik hajléktalanokat bántalmaztak. A vádlottak nem ismerték el a bűncselekményt, egyikük ügyvédje azonban azzal érvelt: a hogy a bántalmazott hajléktalanok nem „a társadalom által elvárt” módon viselkedtek, Bármit is tettek, egy jogvégzett ember szerint ez indok az önbíráskodásra. Az ügyet a hajléktalan embereket képviselő Utcajogász Egyesület viszi, jogászaik úgy vélik – és alighanem okkal – hogy a Mohácson történtek csak a jéghegy csúcsa, hasonló hajléktalan-verések több-kevesebb rendszerességgel voltak és vannak, csak éppen a kamerával felszerelt mobilok világában talán könnyebb bizonyítékot is találni. Persze az is lehet, hogy a bántalmazók egyszerűen óvatosabbak lettek.

Aztán a minél drágább okostelefon éhezés ellen is hasznos. Vannak régiók, ahol zugpénzintézetek arra veszik rá az éhező, ám ingatlannal rendelkező embereket, hogy vegyenek részletre telefont. Amelyen aztán a friss tulajdonos azon nyomban potom pénzen továbbad, a pénzen bevásárol egy hétre a családjának. A végrehajtó legnagyobb örömére, hiszen egészen biztos, hogy a részleteket nem tudja és nem is akarja majd fizetni, csak pillanatnyilag jó ötletnek tűnt korgó hassal egy nem várt összeghez jutni. Meleg vacsora is jut a gyerekeknek, akik egyre éhesebben jönnek haza az oviból. És nem csak amiatt, mert nőnek. Hanem mert mondjuk már csak fél kiflit kapnak. Igaz, a közfelháborodás és egyben közröhej tárgyává vált kalocsai eset nagyszerű eredménnyel végződött: a gyerekek visszakapták a kifli másik felét is. Amúgy én valahogy úgy képzelnék egy ovis reggelit, hogy az asztalon van egy kosár kiflikkel, és minden gyerek annyit eszik belőle, amennyi jól esik. Ha felet, hát felet, ha negyedet, hát negyedet, ha pedig másfelet, akkor annyit kap a kis lurkó. De ezek – persze a hatalomra és annak felkent kiskirályaira gondolok – meg a spórolási lehetőséget látták meg a gyerekben. Ahogy a betegeken, a szegényeken és a szabadsághoz ragaszkodó polgárokon is imádnak spórolni. Azért ne feledjék: a bántalmazó rendőrök azon buktak le, hogy videó készült róluk. Önök pedig azért értesülhetnek minderről, mert még ragaszkodnak a Klubrádiójukhoz.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2022. szeptember 22-ei adásában hangzott el.

Az Útszélen témája: 

Van ahol egy tekercs vécépapír vagy egy használt villanykörte is segítség. Szociális katasztrófától tartanak a civilek, bár a történeteket hallgatva már itt is vannak a mindennapi tragédiák. És egy kezdeményezés: legyen szociláis zöld szám a nagy bajok bejelenésére.

Kiss Anikó képzőművész, a szegények megsegítésére kitalált Szociális Csomagküldő Mozgalom, a  SZOCSOMA ötletgazdája és motorja.