„Klubrádió
Útszélen

Álom a klastromról

16/07/2022 07:32

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Azt álmodtam, hogy a nagyméltóságú kolostort belakják a kata-kisemmizettek. (...) A nép első honfoglalói – a szakmájuktól egy gyors és bátor szavazással ellehetetlenített pékek, műfordítók, operatőrök, angoltanárok, futárok, villanyszerelők és költők (kötelezően tenném hozzá: taxis egy sincs a palotában) kisétálnak az erkélyre, megnézik azt a panorámát, amelyet különben a büdös életben nem tekinthettek volna meg, és találnak ott egy focilabdát. Elkezdenek vele dekázni, aztán jön a fejelés, valaki eltalál egy antik hatású egymilliárdos csillárt. 

2022. július 14. Útszélen (2022. július 14., csütörtök 15:00)
44:56
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Azt álmodtam, hogy a nagyméltóságú kolostort belakják a kata-kisemmizettek. Némelyek leülnek a puritán íróasztal mellé, amelyen végképp nincs egy számítógép sem. Elvégre a tulajdonosának minden a fejében van kétszer is, ő nem fog efféle gondolkodási mankókat használni. Úgyhogy a tüntetőknek nélkülözniük kell ezúttal a videojátékokat, a szerzetesi puritántánságtól ez távol is esne. Aztán a nép első honfoglalói – a szakmájuktól egy gyors és bátor szavazással ellehetetlenített pékek, műfordítók, operatőrök, angoltanárok, futárok, villanyszerelők és költők (kötelezően tenném hozzá: taxis egy sincs a palotában) kisétálnak az erkélyre, megnézik azt a panorámát, amelyet különben a büdös életben nem tekinthettek volna meg, és találnak ott egy focilabdát. Elkezdenek vele dekázni, aztán jön a fejelés, valaki eltalál egy antik hatású egymilliárdos csillárt. Később egy múzeumból einstandolt barokk festményen landol a laszti. Buli van a Karmelitában – adják hírül a katások facebook-csoportjaikban, gyertek! És lám indul is a rezsicsökk’ nép: jönnek a tanárok, a kőművesek, a tűzoltók, az orvosok loholnak az ápolók nyomában, néhányan ételhordót is visznek magukkal, hátha jut egy kis akciós Gundel-menü. A végén talán még a taxisok is megérkeznek. Meg a másodállásban biztonsági őrként güriző rendőrök, a gumibotjukat már el is dobták. A tér túloldalán, biztonságos távolságban hasonlóképp izgalmas a helyzet: a tíznél több tagot tömörítő ellenzéki pártok elnökei és társelnökei heves hangulatban megvitatják, hogy ki mondhat majd elsőként beszédet a teraszon. Hát ilyen lehetetlen badarságot álmodtam, biztos túl sok közvetítést néztem Sri Lankáról.

Józsa Márta jegyezte.

Vízkereszt - Házszentelés a Karmelitában
 
 Bese Gergő római katolikus plébános házszentelést tart a kormányfő hivatalának otthont adó Karmelita kolostorban vízkereszt napján, 2022. január 6-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Az Útszélen adásának tartalmából:

Értelmiségiek, művészek, kormánytól független kisvállalkozók? Mit mondanak a tüntetők: kiket akar szívatni a kormány a kata ellehetetlenítésével.

És megtudjuk azt egy péktől: hogyan kerül be a magyar kenyér egyre elképesztőbb árába az oligarchák busás haszna. Euróban.

Az adást a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Orbán Viktor/Facebook

Útszélen
2022. július 14., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta