„Klubrádió
A lényeg

Hadházy szerint Parraghnak az amerikai Delaware államban van offshore cége

14/07/2022 14:43

| Szerző: Klubrádió

A független képviselő posztjában meg is mutatta, hogy melyik Delaware államban álló házba van bejelentve a „kata-t kicsináló” Parragh László kereskedelmi és iparkamarai elnök offshore cége.

Parragh korábban sürgette a kisadózás (kata) megváltoztatását, sőt, a megszüntetéséről is beszélt, azt mondta, amellett is szólnak érvek. Ezzel együtt, miután a parlament elfogadta a módosítást, amellyel csak magánszemélyeknek szolgáltathatnak a katások, az iparkamarai elnök úgy fogalmazott: a változtatás illeszkedik abba az irányba, amit eredetileg javasoltak, de "kissé erőteljesre sikerült"

Hadházy azt írta: „ha már Parragh szerint a kata-alanyok adócsalók, akkor emlékezzünk meg arról, hogy Parragh elnök úr maga is vállalkozó (nagybani csempeárus), és ebben a minőségében nem annyira szeret közterheket fizetni”. 

Hadházy a 2016-ban, Rogán Antal miniszter helikopteres botránya után megszüntetett Népszabadság archívumából idézett erről egy 2014-es cikket, amelyben azt írták: „az MKIK vezetőjének érdekkörébe tartozó három vállalkozásból kettő ugyanis nem tagja a kamarának. Sőt: még a kötelező ötezer forintot sem fizették be az idén. Igaz, ezekben a cégekben Parragh László maga nem jelenik meg tulajdonosként, csak a családtagjai és az ő Amerikában bejegyzett cége.

Amikor az MKIK vezére még ízig-vérig vállalkozó, a Parragh Rt. (később Parragh Kereskedelmi és Holding Zrt.) pedig az ország egyik legismertebb csempe- és szaniterforgalmazó cége volt, az egyesült államokbeli offshore paradicsomban, Delaware államban megalapították az International Tiles Connections Corporation (ITC) társaságot. A cég ezután tulajdonossá vált a Parragh Rt.-ben. Az Opten céginformációs szolgáltató közgyűlési dokumentumokból gyűjtött információi szerint az amerikai vállalat most is fellelhető a Parragh Holding Zrt.-ben. Parragh László korábban maga is úgy nyilatkozott: a cégnek ő a tulajdonosa.” Hozzátették: az amerikai társaság ezenkívül tulajdonos másik két, Parragh családi érdekeltségébe tartozó cégben.

Hadházy ezt úgy foglalta össze, hogy „Parragh László családja a saját cégeik egy részét kiszervezte az offshore paradicsomnak számító Delaware államba”. Azt írta: a címre rákeresve egy hétköznapi amerikai házat láthatunk, amelyben egy mérnöki tanácsadó cég működik, a Parragh család vállalkozásáról nem tud a Google. Ez nem meglepő, Delaware állam igazi adóparadicsom, bárhova be lehet jegyezni bármilyen céget, amelynek két dolgot nem kell tennie: helyben gazdasági tevékenységet végezni és társasági adót fizetni – összegezte Hadházy Ákos.

Parragh László Delaware-i céges kapcsolatairól a Magyar Narancs is említést tett 2013-as portrécikkében. Mint fogalmaztak, Parragh „az üzleti siker érdekében az adóoptimalizálással is élt: az 1993-ban startolt hálózatépítés évében az USA-beli Delaware államban megalakul a Parragh által képviselt International Tiles (IT) Connections Corporation, amely 2002-ben 34 százalékos részesedést szerzett a Parragh Rt.-ben”.

(Kiemelt kép: Hadházy Ákos/Facebook)