„Klubrádió
A lényeg

Parragh januártól változtatná meg a katás adózást

29/05/2022 22:05

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a tételes havi adó mértéke már tíz éve változatlan, ezért azt mindenképp ki kell igazítani. De hogy megmarad-e a népszerű kisadózás, azt még nem tudni.

A Világgazdaságnak nyilatkozott Parragh László, aki szerint vagy megszüntetik vagy újratervezik a katát, a vállalkozók kisadózási formáját.

„Mindkét megoldás mellett és ellen is szólnak érvek. A módosítás kockázata, hogy az új szabályozás vajon milyen vállalkozói hozzáállást vált majd ki. A kivezetéssel pedig visszamegyünk a startmezőre, az adózóknak ismét be kellene lépniük egy adónembe, amire a hajlandóság kérdéses. Azonban ha véget is ér a katázás, a helyére lépő adónak azonnal meg kell jelennie, hogy senkit ne érjen kár”.

Jelenleg ugyanis még mindig sokan használják ezt az adózást rejtett foglalkoztatás céljából, azaz nem vállalkozóként, hanem a cégek által alkalmazottként dolgoznak úgy, hogy csak 50 ezer Ft-ot fizetnek havonta - még úgy is, hogy egy év foglalkoztatásnak két év katázás felel meg a nyugdíj szempontjából. Ez a nyugdíjrendszer tarthatatlanságát is fokozza, valamint a „nők 40” kedvezményes nyugellátáshoz való jogosultságát is megszüntetik - véli Parragh.

Valorizálni kell a kata mértékét, mert 10 éve ugyanannyi az összeg, és az állam is dönthet úgy, hogy az öngondoskodásra helyezi a hangsúlyt és a nyugellátást egyszerűen eltolná magától.

Ha pedig marad a kata - amit jelenleg nem egészen félmillió vállalkozó használ -, akkor annak értékhatárát a jelenlegi 12 millióról 18 millió Ft-ra lehetne emelni, igaz, az éves 3 milliós számlázási maximumot csökkenteni kellene szerinte az ügyeskedés kiszűrése végett.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Pénzügyminisztériummal közösen hoz létre munkacsoportot a döntéshozatali folyamatban, hogy ne elkapkodott döntés szülessen, hanem az egész rendszert átgondolhassák.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a megszüntetés ellen van, ők inkább a minimálbér változásait integrálnák a katába, és olyan automatizmusokat építenének be, melyek a visszaéléseket szüntetnék meg.