„Klubrádió
Megbeszéljük...

Parragh: Jobb a katát szigorítani, mint a leggazdagabbak adóját emelni

13/07/2022 18:03

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagy hibának tartaná Parragh László, ha úgy adóztatna a kormány, hogy elijeszti a befektetőket. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint pánikra semmi ok, a katából kiszorulók, választhatnak más adózási formát, vagy visszatérhetnek alkalmazotti státuszba.

2022. július 13. Megbeszéljük - részlet 22.07.13. Parragh László
23:27
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Parragh László nem tartja ugyan szerencsésnek a katás törvénymódosítás évközi bevezetését, kitart amellett, hogy a szükség volt a változtatásra. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint nem igaz, hogy a kormány ne egyeztetett volna a tervezett módosításról.

Parragh László a Megbeszéljük című műsorban azt mondta, már három éve is felvetette a kata újragondolását. Szerinte azért nem akarta a kormány eddig megbolygatni ezt az adózási formát, mert félt hozzányúlni egy ekkora, mintegy 450 ezres katás adózói közösség adózásához. Meghatározó tényezőnek tartja őket.

Azt állította, hogy a munkaadó szervezetekkel konzultált a kormány, mert ő ezeken részt vett, megismételte a kormányközeli állami tévében elhangzott állítását is más az egyeztetés, és megint más, hogy milyen döntés születik.

Azzal kapcsolatban, hogy a felső százezret és a nagyvállalkozókat hasonló terhelés nem éri, sőt, osztalékot is fel lehet venni 15 százalékos adóval, és vissza nem térítendő állami támogatásokat is kapnak, Parragh úgy reagált, hogy nagy hibának tartaná, ha úgy adóztatna a kormány, hogy elijeszti a befektetőket. A katás adózóknak sezrinte nincs okuk pánikra, visszatérhetnek az alkalmazotti státuszba, vagy más adózási formába.

Hangsúlyozta, nem azt javasolták a kormánynak, hogy így szigorítson a katán, ők a havi 50 ezer forintos befizetendő adó mértékének emelését tartották célravezetőnek.

Arra a felvetésre, hogy neki mint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a kis vállalkozókat is képviselnie kellene, úgy reagált, hogy a katások a munkavállalók 15 százalékát teszik ki, neki pedig a maradék 85 százalékot is képviselnie kell.

Miközben Parragh a kata szigorítását védte, autójába hajtottak. Sem ő, sem a sofőr nem sérült meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Parragh Lászlóval
2022.07.13., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György