„Klubrádió
Útszélen

Kihívás

10/09/2022 10:37

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"Márpedig kihívásokból jól állunk manapság, és néha úgy tűnik, mintha a TikTok-kihívástól a kormányok sem volnának mentesek. Csak éppen nem a saját irhájukat kockáztatják."

2022. szeptember 08. Útszélen (2022. szeptember 08., csütörtök 15:00)
44:44
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Egyre több pszichológusnak, tanárnak, szülőnek okoz gondot az, hogy gyerekek és tinédzserek sokasága életveszélyes kihívásokat választ. Arról készítenek mondjuk videót, ahogy fojtogatják magukat, felmásznak vonatok tetejére, vagy akár ájulásig gyógyszerezik magukat. Számos tragédia oka ez. Márpedig kihívásokból jól állunk manapság, és néha úgy tűnik, mintha a TikTok-kihívástól a kormányok sem volnának mentesek. Csak éppen nem a saját irhájukat kockáztatják.

Itt van például a háború, amelyben, vagy amelynek következményeitől százezrek élete megy tönkre, rengetegen halnak meg vagy éppen veszítik el mindazt, amit emberi méltóságnak nevezünk. Miközben ha körülnézünk az is látszik, hogy ezeket a próbatételeket nem mi kerestük magunknak. Akart a fene háborúzni. Menekülni. Lebetonozott Balaton mellett élni, amelynek partjára a helyiek hovatovább ki sem mehetnek. Tűrni, ahogy elveszik a vállalkozását. Hol úgy, hogy tesznek egy visszautasíthatatlan ajánlatot, hol úgy, több adót kellene fizetnie, mint amennyi pénzt megkeres. Belegondolni, hogy nagyobb lesz a gázszámlája, mint a nyugdíja. Nézni, ahogy a gyerekének a szomszéd bácsi fogja tanítani a matekot, mert ő nyugdíjas könyvelő, és legalább már látott számsort életében.

Számsort persze sokan láttunk, ki lehet matekozni, hogy mennyibe kerül nekünk Hatvanpuszta, a Vodafone, a focisták untig emlegetett játszóterei. A sarlatánokra bízott lélegeztetőgépeken és oltásokon nyerészkedők. Ki fogja visszaültetni az erdőinket és ki kér majd elnézést amiatt a rengeteg métely miatt, amit itt legyúrtak a többség torkán. A kormányok tervezik számunkra a TikTok-kihívásokat, és mi pusztulunk bele sorban. Mocskos idők, hogy az Európa Kiadó klasszikusára utaljak. Mert aggódom amiatt, hogy a jövő itt van, és sohasem lesz vége.

Az Útszélen e heti adásának témája:

Akkor tud kenyeret venni, ha talál bevásárlókocsikban felejtett pénzt Egy volt tűzoltó, akit megfosztottak a rokkantnyugdíjának felétől, fenyegetik a lakhatását, ráadásul devizahitel-károsult. Nem hagyja magát, minden hazai és nemzetközi fórumon keresi nem csak önmaga, hanem a hasonló sorsú emberek számára is az igazságot.

Józsa Márta venégei: Andrási Sándor és önkéntes ügyvédje, Kende Péter.